19. april 2023.19. apr 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

„Trag u vremenu“ u znaku trodecenijskog jubileja

U znaku jubileja, tri decenije Škole primenjenih umetnosti, a povodom Dana grada, u galeriji Biblioteke šabačke postavka „Trag u vremenu“ svedoči o izložbama u okviru edicije „Kultura ćirilice“. Saradnja obrazovne i ustanove kulture koja je obeležila proteklu 21 godinu protekla je u međusobnoj podršci i ohrabrivanju, te je na svečanom otvaranju, u ime tih i svih budućih godina, direktorka Škole Nevenka Đokić kolektivu i direktorki Biblioteke Jeleni Podgorac Jovanović uručila zahvalnicu.

Kako je naglasila, ovo je izložba o trajnosti, povezanosti i postojanosti. U pitanju je kvalitetna plakatna umetnost sa zanimljivim tipografskim rešenjima, te su plakati i poruka i umetničko delo. Oni su svedočanstvo, artefakt, podsetnik na brojne izložbe kojima je negovano naše pismo, ukazivano na njegovu lepotu i posebnost, obeležavani jubileji značajni za pisanu reč, umetnost i kulturu, srpsku i svetsku.
Nevenka Đokić (Foto: Glas Podrinja)

-Ova izložba je svedočenje o toj divnoj saradnji i desetinama izložbi. Ovde je reč o kontinuitetu izlagačke delatnosti, odnosno stvaralaštvu i učenju koje je temelj najtrajnijeg znanja, jer mi smo učili i učimo od Biblioteke, a nadam se i drugi od nas. Izložba je dokaz kvalitetnog i promišljenog umetničkog stvaralaštva učenika kojim je veličana i lepota našeg pisanog jezika, ikonopisa, kaligrafskog rukopisa, inicijala, knjige, srpskog srednjovekovnog ornamenta, obeležavane godišnjice značajne za kulturu i pisanu reč, izložbe posvećene Lazi Lazareviću, Jevremu Obrenoviću, Ivi Andriću, Tolstoju, Njegošu, Branislavu Nušiću, Branku Miljkoviću, Vuku Karadžiću, Nikoli Tesli, 160. godišnjici Biblioteke šabačke, šabačkim mostovima, našem gradu. Neke od radova s tih izložbi smo sačuvali i oni su deo postavke- istakla je Đokićeva.

Foto: Glas Podrinja


Učenici i profesori Škole primenjenih umetnosti u Šapcu, poštujući tematiku, iz godine u godinu uspešno stvaraju krajnje originalne postavke izvedene na način koji odgovara ličnom senzibilitetu mladih autora.
Jelena Podgorac Jovanović(Foto: Glas Podrinja)

-Odlična sinergija između Biblioteke šabačke i Škole primenjenih umetnosti u brojnim aktivnostima najviše je vidljiva upravo kroz izložbu „Kultura ćirilice“ koju svi iščekuju i definitivno uvek ostavlja trag u vremenu. Ovog puta, retrospektiva prethodnih 20 godina, izložbi, na stotine i stotine eksponata podsetićemo se plakatima koje su zabeležili deliće izložbe, da privuku pažnju i da podsete koliko blago čuvamo u našoj školi- naglasila je Podgorac Jovanović.

(Foto: Glas Podrinja)

Plakati su osmišljeni sa ciljem da informišu i sačuvani u školskoj arhivi, ali i Zavičajnom odeljenju Biblioteke šabačke. Otvaranju izložbe su prisustvovali zamenik gradonačelnika Blaža Knežević, član Gradskog veća zadužen za kulturu Miroljub Mijušković, predstavnici obrazovnih i ustanova kulture. Zainteresovani sugrađani postavku će moći da pogledaju do 3. maja.
(Foto: Glas Podrinja)
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa