29. maj 2023.29. maj 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Važna edukacija najmlađih u očuvanju i zaštiti životne sredine

Projekat „O-dva-ja-mo“ koji grad Šabac sprovodi uz podršku Ministarstva zaštite životne sredine, Evropske unije i Ambasade Kraljevine Švedske ima za cilj recikliranje dela otpada nastalog u domaćinstvima kako bi se smanjile količine na deponijama i povećala stopa recilaže. Promocija aktivnosti organizovana je na gradskom trgu u Šapcu. U prezentaciji učestvovali su najmlađi sugrađani.


Učenici prvog, drugog i trećeg razreda Osnovne škole „Laza K. Lazarević“ nadmetali su se u štafetnim igrama, a učenici odeljenja I-3, Osnovne škole „Janko Veselinović“ predstavili su svoje radove. Realizovana je i eko radionica najmlađih osnovaca kao vid edukacije.

-Na drugačiji način dajemo doprinos projektu kroz radionicu preoblikovanja sekundarnih sirovina u upotrebne predemete. Smatram da sa edukacijom o značaju zaštite životne sredine treba početi od najranijeg uzrasta- pojasnila je učiteljica iz OŠ „Janko Veselinović“ Ljubica Simić.

Kako su istakli iz JKP „Stari grad“ do sada je do sada podeljeno 5300 kanti za separaciju otpada i podela se nastavlja.

-Želimo da se zahvalimo građanima na odgovornosti, razumevanju značaja odvajanja otpada. Ovo je veoma značajan projekat za Šabac kao grad i sve nas, te bih zamolio sve sugrađane koji nisu preuzeli kante da nas kontaktiraju kako bi ih preuzeli. Mogu doći u prostorije JKP „Stari grad“ u Dalmatinskoj ulici svakog radnog dana od 8 do 14 časova – rekao je izvršni direktor JKP „Stari grad“ Nikola Begović.

Projekat je započet pre nekoliko meseci, a uz Šabac sprovodi se još u 16 gradova i opština u Srbiji. Namera je da stopa recikliranog otpada iz domaćinstava bude 15 odsto.
M. Ž.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa