21. jun 2023.21. jun 2023.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Ministar Martinović u poseti opštini Koceljeva

Danas je opštinu Koceljeva posetio ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandar Martinović koji je zajedno sa predsednikom Dušanom Ilinčićem obišao poplavama zahvaćena područja i razgovarao sa vlasnicima kuća u čije stambene objekte je prodrla voda.

Glas Podrinja



On je ocenio da je Srbiju zadesila jedna elementarna nepogoda biblijskih razmera, te da je naneta ogromna šteta i na objektima koji su u javnoj svojini i na kućama u kojima žive ljudi, ali i na poljoprivrednom zemljištu, putnoj infrastrukturi, pojavila su se klizišta...


Glas Podrinja



-Zaista ima mnogo problema. Vlada Republike Srbije proglasila je stanje elementarne nepogode u 56 opština i gradova. Formirana je radna grupa na čijem je čelu predsednica Vlade Ana Brnabić i ta radna grupa će svakoga dana da održava sastanke, tako da će na dnevnom nivou biti urađen presek stanja u svakoj od jedinica lokalne samouprave i otvorena je jedna posebna mejl adresa gde će se slivati informacije iz svih jedinica lokalne samouprave o tome gde je šteta pričinjena, na kojim objektima i otprilike kolika je i ono što je možda i najvažnije da se naglasi u ovom trenutku to je da će Vlada Srbije pomoći svakoj lokalnoj samoupravi i pomoćićemo svakom čoveku koji je pretrpeo štetu, tako da niko neće biti prepušten sam sebi i gledaćemo da štetu nadoknadimo u najkraćem mogućem roku- poručio je ministar Martinović.


Glas Podrinja



Šteta izazvana poplavama tokom maja i juna meseca na području opštine Koceljeva trenutno se procenjuje na oko 500 miliona dinara. Predsednik opštine je istakao da su poplave ovaj kraj prvi put pogodile polovinom prošlog meseca u popodnevnim satima, te da su se od tada ponavljale u nekoliko navrata.

-17.maja ,kada su nas poplave prvi put pogodile, imali smo padavine od 60-75 litara po metru kvadratnom za nekih dvadesetak minuta. Gotovo svi su se u pojedinim delovima Koceljeve našli pod vodom istog trenutka. Mi kontinuirano radimo na pritokama, manjim vodotocima od 2014.godine. Ali, voda nam je stigla iz nebranjenog dela, sa okolnih brda i napravila ozbiljne probleme. U ovom trenutku nam je ostalo da sagledamo sve parametre koje imamo i da vidimo zajedno sa stručnim licima imamo li što je moguće bolje rešenje kako bi ovi ljudi u narednim godinama bili zaštićeniji što se tiče velikih padavina koje nas sve češće pogađaju- zaključio je Dušan Ilinčić.

Glas Podrinja


Ono što je prioritet, prema njegovim rečima, jeste sanacija šteta na objektima, na putnoj infrastrukturi koja vodi do kuća, stambenih objekata. Ilinčić je pozvao oštećene da budu strpljivi a da će se lokalno rukovodstvo truditi da svakom građaninu izađe u susret i pruži adekvatnu pomoć.

Glas Podrinja


Ministar Martinović je, nakon razgovora sa lokalnim rukovodstvom i meštanima, obišao i gradilište zelene pijace zajedno sa narodnim poslanikom Veroljubom Matićem.


Glas Podrinja



Glas Podrinja

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa