15. novembar 2023.15. nov 2023.
Glas Podrinja

Glas Podrinja

Otvoreno Savetovalište za roditelje sa decom sa smetnjama u razvoju i retkim i teškim bolestima

Danas, 15. novembra, počelo je sa radom Savetovalište za roditelje sa decom sa smetnjama u razvoju i retkim i teškim bolesti. Ovo je nova usluga grada Šapca koja se relizuje u cilju informisanja roditelja o mogućnostima koje mogu da ostvare na lokalnom i republičkom nivou.
Glas Podrinja

Korodinator Savetovališta je Mina Mijailović, koja ima iskustvo borbe za sina Luku, koji boluje od retke i progresivne bolesti. Na osnovu iskustva i informacija kojima raspolaže, u mogućnosti je da uputi roditelje koje korake da preduzmu da bi ostvarili pravo na pomoć od grada i države.
- Usmeravamo roditelje na lokalne i republičke fondove koji mogu delimično ili potpuno da finansiraju lečenje u Srbiji i inostranstvu, na ustanove i udruženja koja se bave određenim dijagnozama i rehabilitacijom. Kroz institucije naše države koja sve više ulaže u lečenje retkih bolesti za nas, roditelje, danas je moguće graditi budućnost. Takođe, psihološka podrška važna je isto koliko i materijalna. Nastojaćemo da pomognemo roditeljima da uz svoje male heroje uvek budu optimistični i hrabri, poručila je Mijailović.
Koordinator Savetovališta Mina Mijailović/Glas Podrinja

Roditelji su otvoreno razgovarali o izazovima sa kojima se susreću, sa olakšanjem što nisu više sami u svojoj borbi i saznanjem gde i kome mogu da se obrate da bi ostvarili svoja prava.
- Kao majci sa detetom koje ima retku bolest, ovo mi mnogo znači. Znam na koja vrata mogu da pokucam. Mina mi je mnogo puta izašla u susret u vezi sa Teodorom. Nesebično je davala sebe svima kojima bi joj se obratili za pomoć. Imala je svoju kancelariju na društvenim mrežama i pomagala majkama u njihovoj borbi. Sada će biti mnogo lakše, kaže Vesna Lukić.
Vesna Lukić/Glas Podrinja

U planu je da Savetovalište ostvari saradnju sa Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju, koje je formiralo posebnu grupu za podršku roditeljima dece sa retkim bolestima.
Za sada je otvoreno za savete sredom, od 9 do 12 sati, u zgradi Gradske uprave, na drugom spratu.
- Ukoliko bude bilo potrebe, grad Šabac će omogućiti dodatne termine, dodaje Mijailović.

M.F.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa