3. decembar 2023.3. dec 2023.
Voltižovanje: sport, akrobacija, umetnost (foto: SPŠ)

Voltižovanje: sport, akrobacija, umetnost (foto: SPŠ)

Voltižovanje u Srednjoj poljoprivrednoj školi

Sport, akrobacija, umetnost
Novi sadržaj na ekonomiji Srednje poljoprivreden škole: voltižovanje. Tri puta nedeljno: ponedeljkom, sredom i petkom od 17 do 18.30 sati gimnastika na konjima dostupna deci od tri do jedanaest godina. Trener: Ognjen Janković, ovogodišnji pobednik Kupa Srbije u kategoriji mladih jahača, pod mentorstvom Brane Ivankovića, višedecenijskog trenera dece u voltižovanju na šabačkom Hipodromu.

Ljubiteljima konjičkog sporta ovog kraja dobro je poznato značenje reči voltižovanje. Akrobacije dece na konjima bile su nezaobilazni deo programa na gradskom Hipodromu prilikom značajnijih trkačkih dana, dok je decenijama u nazad veliki broj šabačkih mališana svoje prvo jahačko iskustvo steklo baš u ovoj disciplini na čuvenoj Alisi uz pomoć trenera Brane Ivankovića. Nakon što je Alisa uginula voltižovanje je skinuto sa staze.

Akrobatika na konju u SPŠ (foto:SPŠ)


KK „Taur“ Srednje poljoprivredne škole sa domom učenika Šabac pre pet godina (2018.) vratio je nakon pet i po decenija preponsko jahanje u naš grad. Bio je to prirodan razvoj rekreativne škole jahanja, nastale 2012. u jedan takmičarski Klub. Priznati i po odličnim rezultatima poznati u republičkim okvirima, „Taurovci“ sada idu još jedan korak dalje: spajaju mladost i tradiciju, odnosno Ognjenu Jankoviću, ovogodišnjem pobedniku Kupa Srbije u preponskom jahanju u kategoriji mladih jahača, poveravaju treninge voltižovanja, pod budnim okom Brane Ivankovića.

Belka i Ognjen (foto:SPŠ)


Treninzi akrobatike na konju, od nedavno su na ekonomiji Poljoprivredne škole dostupni svoj deci uzrasta od tri do jedanaest godina. Tri dana u sedmici: ponedeljkom, sredom i petkom od pet do pola sedem popodne, pored Ognjena i Brane, polaznike čeka Belka, niska i pitoma kobilica pogodna za rad. Iako dobro uvežbana, Belka se i dalje uigrava shodno potrebama i temperamentu svakog malog jahača, tako da bi se uz epitete koji je već krase mogu dodati i prilagodljiva i sigurna.


Voltižovanje nije olimpijska disciplina, ali je zato na programu svetskog prvenstva, kontinentalnih, regionalnih i nacionalnih šampionata. Specifičan je spoj sporta, akrobacije i umetnosti, a podrazumeva izvođenje stojećih i sedećih akrobacija i vežbi na konju koji se kreće u krug.
Voltižeri se obično nalaze na konju bez jahačke opreme, ali ponekad koriste hvataljke i ručke za lakše izvođenje akrobacija. Konj je vođen od strane trenera koji drži uzde.

Da bi bili uspešan voltižer prvo morate naučiti da jašete, a potom i izvedete sve gimnastičarske elemente.Od velikog značaja su vežbe snage i izdržljivosti.


Treneri i kontakt:
Voltižovanje (deca od 3 do 11 godina): Ognjen Janković, 061 5656624
Individualno jahanje od 12 do 65 godina: Miloš Makević, 064 1469235
Trening je osmišljen tako da svaki polaznik dobija obuku od nekoliko individualnih časova uz trenersku asistenciju. Nakon što savladaju osnove, prelaze sa jahanja konja na lonži u drugu grupu i drugi termin (18.30h) gde jašu slobodno.
Trener takmičarske ekipe u preponskom jahanju: Predrag Savić, 066 8800008
Budući polaznici sve informacije o treninzima mogu dobiti od bilo kojeg trenera.


Prema navodima sa sajta Saveza za konjički sport Srbije za olimpijske i FEI discipline, veruje se da poreklo voltižovanja ima svoje tragove u igrama starih Rimljana gde su se veštine pravljenja akrobatskih figura pokazivale na leđima konja. FEI prepoznaje voltižovanje kao konjičku disciplinu od 1983. godine.
T.T.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa