4. decembar 2023.4. dec 2023.
Mačva.info

Mačva.info

U Bogatiću predstavljena knjiga "Zarobljenik osvete"

U sali Kulturno obrazovnog centra u Bogatiću, Marko Z. Stojnić predstavio je svoj prvenac, knjigu „Zarobljenik osvete“. Program promocije upotpunili su glumci Pozorišta „Janko Veselinović“, a impresije o knjizi izneo je književni kritičar Mileta Aćimović Ivkov.

- Ova knjiga ima obilje izazovnih mesta za duboko emotivno proživljavanje pojedinačnih situacija, opisa i slika, koje će vas dovesti do suza, ganuća i nužne zapitanosti, koja nikad nije suvišna: Šta je čovek i šta može da postane čovek? Ako bismo tražili imenitelja za „Zarobljenika osvete“ on bi bio jednim delom istorijski, ali i psihološko-antropološki roman, jer se on istinski bavi najdubljim osnovama čovekove konstitucije, psiho-emotivne, i njegove mogućnosti da se u životu realizuje. Ovo je jedna sugestivna, uzbudljiva, zanimljiva priča, početa iz sredine zamišljene trilogije, o čoveku i njegovoj sudbini, istakao je Aćimović i dodao da je način na koji je knjiga pisana sličan filmsko-sceničnom nizanju slika i scena - Takav je tip naracije, kinematografski.

Autor Marko Z.Stojnić naveo je da veruje da u sebi nosi potencijal da postane pisac i istakao da je priča koju je smestio među korice ovog romana u njemu sazrevala godinama.
- Počelo je kao priča, dodavao sam polako likove, pleo radnju i shvatio da imam dovoljno ideja da napišem roman. Kako sam dalje razrađivao fabulu, jasno su se izdvajale tri celine koje mogu da budu priče za sebe, ali istovremeno i jedna velika povezana priča. Tako je nastala ideja o trilogiji. Radnja se odvija u dvanaestogodišnjem periodu, godinama koje su na neki način ukradene glavnom junaku, a tokom kojih je prošao kroz rat, zarobljeništvo i služenje vojnog roka. Ljubav, kao najsnažnija postojeća pokretačka sila, provlači se kroz sva tri dela, rekao je autor.

Roman koji je predstavljen, prati mladog mačvanskog partizana Stojana, zarobljenog nakon što je ranjen u Bogatiću 1944, na samom kraju rata. Njega i stotine mačvanskih civila voz transportuje u logor Dahau. Zarobljeništvo iz nemačkog logora nastavlja se na jednoj farmi gde je dodeljen kao radna snaga, a završava u ruskom zatvoru. Sve nedaće koje su ga zadesile uspeva da izdrži zahvaljujući tome što u njemu ključa žudnja za osvetom za mučenje i smrt žene koju je voleo. Put koji ga vodi do Minhena i nazad, preko Insbruka, Venecije i Trsta, doneće mu, osim muka, i neobična poznanstva, nepredviđene situacije i neke lepe trenutke kada život osenčen bolom nakratko bude milostiv.
- U meni se kao kohezija svega što sam čuo, pročitao i doživeo tokom života sa jedne strane i sudbine mog dede po majci, Dragića Dukića sa druge strane, rodila ideja za knjigu. Knjiga nije biografija mog dede, ali on jeste prošao kroz rat na jedan specifičan način koji je donekle inspirisao moje pisanje. Nadam se da ćete u čitanju ove knjige uživati makar upola koliko sam ja uživao dok sam je pisao, istakao je Stojnić.
GP

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa