2. februar 2024.2. feb 2024.
Sajt Opšte bolnice "Dr Laza K. Lazarević" Šabac

Sajt Opšte bolnice "Dr Laza K. Lazarević" Šabac

U januaru blizu 5.000 pregleda u Urgentnom prijemu

U prvom mesecu 2024. godine, lekari i medicinske sestre i tehničari u šabačkoj Opštoj bolnici „Dr Laza K. Lazarević“ imali su pune ruke posla. U Urgentnom prijemu pregledano je ukupno 4.929 pacijenata, od kojih je 2.856 zbrinuto u internističkom, a 2.073 u hirurškom prijemu.

Kako je istakla viša medicinska sestra Danijela Đurašković, glavna sestra ustanove, interno i neurologija su dve službe u kojoj je u januaru bilo najviše pacijenata čije je zdravstveno stanje zahtevalo bolničko lečenje.

Sajt Opšte bolnice "Laza K. Lazarević" Šabac


– U januaru je na internom odeljenju bilo skoro 30 pacijenata koji su pretrpeli infarkt miokarda, a u velikom broju dolazili su i pacijenti sa povišenim krvnim pritiskom. Reč je uglavnom o starijim osobama koje su dobile odgovarajuću terapiju, a potom upućene kod svojih izabranih lekara na produžetak, odnosno promenu terapije. U Službi neurologije najveći broj pacijenata hospitalizovan je zbog moždanih udara – navodi Danijela Đurašković.


Među pacijentima u januaru bio je značajan broj sa embolijom, endokrinoloških i gastroenteroloških pacijenata, kao i obolelih od angine pektoris. U Službi pneumoftiziologije najveći broj hospitalizovanih bio je zbog pneumonije, a Šapčani su se lekarima javljali i zbog pogoršanja hronične opstruktivne bolesti pluća.

– U Službi interne medicine u januaru je pregledan 1.191 pacijent, u Službi neurologije 1.137, dok je u Službi pneumoftiziologije 528 pacijenata potražilo medicinsku pomoć. U hirurškom prijemu zbrinjavani su povređeni u tučama, saobraćajnim nesrećama, pacijenti koji su se žalili na bolove u stomaku različitog uzroka, kao i povređeni prilikom padova kojih je najviše bilo prvih dana januara zbog leda i poledice – kaže glavna sestra i dodaje da je za mesec dana posredstvom Urgentnog prijema obavljeno 33 transporta pacijenata u druge ustanove na dalje lečenje.


GP

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa