12. februar 2024.12. feb 2024.
ZZJZ: Pet od sedam prethodnih dana prekoračene dnevne vrednosti suspendovanih čestica u vazduhu

ZZJZ: Pet od sedam prethodnih dana prekoračene dnevne vrednosti suspendovanih čestica u vazduhu

Na osnovu podataka dobijenih iz Automatske merne stanice (merno mesto- Vatrogasni dom), koja izračunava Indeks kvaliteta vazduha, kao i podataka dobijenih standardnim metodama sa mernih mesta Benska Bara, Autobuska stanica, Kasarna, Čavić, Gerontološki centar i Zavod, OBAVEŠTAVAMO građane da je kvalitet vazduha u proteklih sedam dana, pet dana imao prekoračenje dnevnih vrednosti za suspendovane čestice.

U više navrata, detektovano je prekoračenje graničnih vrednosti koncentracije na satnom nivou za PM 10 i PM 2,5 čestice. To je rezulitralo da je u tom periodu Indeks kvaliteta vazduha bio pogoršan i kvalitet vazduha ocenjen kao zagađen i jako zagađen. Posebno visoke vrednosti su izmerene 06., 07. i 08.02. u večernjim časovima. Pored toga, zabeležen je značajan skok vrednosti azotnih oksida 07. i 08.02. u večernjim časovima. Obzirom da je, zbog niskih temperatura pojačano grejanje, uz ostale izvore zagađujućih materija, dolazi i do povećanja zagađenja, prvenstveno suspendovanim česticama i čađi. Zimi vremenski uslovi omogućavaju duže zadržavanje zagađujućih materija u vazduhu (temperaturna inverzija). Sve to može da utiče na povećanje koncentracije zagađujućih materija u vazduhu.

Zbog poboljšanja vremenskih prilika, krajem nedelje, detektovano je poboljšanje Indeksa kvaliteta vazduha.

Preporuka građanima, koji imaju probleme sa kardiovaskularnim sistemom ili disajnim putevima, da prilagođavaju svoj aktivnosti na otvorenom u odnosu na ocenu Indeksa kvaliteta vazduha i izbegavaju duži boravak napolju u slučaju kada je vazduh zagađen. Ista preporuka važi i za malu decu.


Osobama koje se rekreiraju na otvorenom, ne preporučuje se intenzivno treniranje, kada je vazduh jako zagađen.

Sve zdravstvene preporuke vezane za stanje kvaliteta vazduha se nalaze na portalu Šabac EKO i mobilnoj aplikaciji Čuvar zdravlja, kao i na internet stranici Zavoda za javno zdravlje Šabac.
Zavod za javno zdravlje

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa