29. februar 2024.29. feb 2024.
Image by Gerd Altmann from Pixabay

Image by Gerd Altmann from Pixabay

Bournout sveprisutan, ali nepriznat

Sagorevanje na poslu je jedno od najprisutnijih oboljenja savremenog doba među zaposlenima, ipak kod nas se ne priznaje kao zvanični sindrom.

Iako je Svetska zdravstvena organizacija još 2019. godine najavila uvođenje ovog sindroma sagorevanja na poslu (bournout) u Međunarodnu klasifikaciju bolesti, sa preporukom da se od januara 2022. godine primenjuje u zemljama članicama Svetske zdravstvene organizacije u Srbiji se to još nije desilo.

Image by Gerd Altmann from Pixabay


Kako saznaje Ekspija u Ministarstvu zdravlja, razlog zbog kojeg se kod nas sindrom izgaranja na poslu još nije našao u zvaničnom šifrarniku jeste to što se čeka da se struka o tome izjasni.

-Struka treba da se izjasni da li se sindrom izgaranja na poslu može podvesti pod jednu od zakonskih formulacija koje su predviđene kao razlozi za bolovanje. A to su ili "usled bolesti ili povrede" ili "usled profesionalne bolesti ili povrede na radu" - rekli su za eKapiju u Ministarstvu zdravlja.

Simptomi koji ukazuju na sagorevanje su: umor, poteškoće sa spavanjem, promene u apetitu, glavobolje, bolovi u mišićima, nedostatak motivacije, osećaj sumnje u sebe, strah od neuspeha, usamljenost, opšti osećaj nezadovoljstva, socijalna izolacija, neizvršavanje obaveza, izlivi besa u vezi sa poslom.
Ekapija/D. B.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa