1. mart 2024.1. mar 2024.
Ministarka dr Danica Grujičić u Šapcu (Foto: Glas Podrinja)

Ministarka dr Danica Grujičić u Šapcu (Foto: Glas Podrinja)

Ministarka zdravlja posetila Dom zdravlja i Opštu bolnicu u Šapcu

Ministarska zdravlja dr Danica Grujičić posetila je dom zdravlja "Dr Draga Ljočić" i Opštu bolnicu "Dr Laza K. Lazarević". Prilikom posete obišla je službe pedijatrije, porodilište, onkologiju, magnetnu rezonancu i obavila sastanke sa direktorima ovih ustanovam, dr Jasminom Stanković i dr Slobodanom Popovićem i njihovim saradnicima.

Poseta pedijatriji (Foto: Glas Podrinja)


Ministarka je, kao veliku prednost šabačkog Doma zdravlja istakla to što je u istom dvorištu sa Opštom bolnicom čime se manje oseća nedostatak specijalističkih službi koje nedostaju ovoj ustanovi.

Foto: Glas Podrinja


-Dom zdravlja je izuzetno lepo opremljen, dobro je organizovan, ali nemaju određen broj službi. Treba pojačati medicinu rada, dok je medicina sporta dobra i pedijatrija je lepo opremljena. Dalji razvoj Doma zdravlja zavisiće isključivo od toga da li će se graditi nova Bolnica na novoj lokaciji. Činjenica je da Dom zdravlja nema svoju laboratoriju, mamograf, niti rendgen i to se sve obavlja u Bolnci. Bolnica ima analogni mamograf, a potreban je digitalni i sada ćemo raditi na tome. Dom zdravlja treba da dobije i digitalni rendgen. Laboratoriju moraju razvijati, ako nova Bolnica bude građena na novoj lokaciji, rekla je ministarka.

Foto: Glas Podrinja


Zamolila je građane da budu strpljivi kada su zakazivanja za magnetnu rezonancu u pitanju zbog toga što je dobijeni aparat potpuno nov i razlikuje se od svih drugih koji se koriste u radiologiji, tako da je zaposlenima potrebno vremena da nauče da rade na njemu. Najavila je da će, najverovatnije, biti uključeni u softver za zakazivanje koji se pokreće od 15. aprila.

foto: Glas Podrinja


-Verujem da posle toga neće biti potrebe da se ide kod privatnika, da se na drugim mestima radi magnetna rezonanca, nego da će šabačka Bolnica moći da odgovori potrebama. Ukoliko se bude gradila nova Bolnica, mi ćemo podržati tu ideju, jer nekada stari objekti ne mogu da odgovore novim zahtevima. Kolege su tražile još lekara, mi ćemo uvek izaći u susret. Isakzana je potreba za dodatnim radiolozima i pedijatrima i pozivam mlade kolege da se odluče za specijalizaciju pedijatrije, koja je jedna od najlepših. Planirano je da se nabavi ultrazvuk za kardiologiju, kao i za ginekologiju u Domu zdravlja i verovatno jedan za pedijatriju, rekla je ministarka Grujičić.

Foto: Glas Podrinja


Kao probleme je navela gastroskopiju i kolonoskopiju što ne zavisi samo od opreme, nego i od ljudi koji to treba da znaju da urade kako treba. Zbog toga se nada da će se određeni broj specijalizanata vratiti u Šabac.

-Zadatak Ministarstva zdravlja i svih koji rade u državnoj službi je da nema liste čekanja i da pacijent kada mu nešto zatreba odmah to i dobije. Kada će se tome priključiti i privatne institucije videćemo, to mora biti odluka Države, zaključila je dr Grujičić.

Ministarku Grujičić je u ime Gradske uprave dočekao zamenik gradonačelnika Milan Mačvan. Iskazao je da je čast i zadovoljstvo što je ministarka posetila Šabac.

-Tokom razgovora sa menadžmentom šabačkih zdravstvenih ustanova izneta je određena problematika i zahtevi. Država, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, kao i sama ministarka, su mnogo pomogli Šabac u prethodnom periodu. Nadam se da će se ta saradnja i nastaviti. Ministarka je izrazila veliko razumevanje za sve potrebe Doma zdravlja i Bolnice, tako da se nadam da ćemo u budućnosti biti u mogućnosti da našim građanima pružimo najbolju moguću brigu i negu. Svi zajedno treba da idemo ka cilju da našim građanima omogućimo najbolje uslove, rekao je Mačvan.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa