12. mart 2024.12. mar 2024.
Foto: Prnjavorski nezaborav

Foto: Prnjavorski nezaborav

Otvaranje Istorijske sobe u Prnjavoru u četvrtak: progam događaja

Istorijska soba Prnjavora 1912 - 1918. biće otvorena i osvećena u četvrtak. Autori i koordinatori Istorijske sobe su Društvo za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. iz Prnjavora i Beograda.


Foto: Prnjavorski nezaborav


Zvanični program otvaranja počeće u 11.00 časova pozdravnim govorom Dragane Jurišić iz Društva za negovanje radicija oslobodilačkih ratova Srbije do 1918, nakon čega sledi pozdravni govor Darinke Rajičić članice Društva iz Prnjavora.

Obilazak Istorijske sobe počeće u 11.30 kada će uslediti i svečano otvaranje presecanjem vrpce. Odlazak u OŠ "Kralj Aleksandar Karađorđević" predviđen je za 12.15 gde će prisutni moći da uživaju u kulturno - umetničkom programu koji su pripremili učenici škole.


Istorijska soba čuva imena 1300 stradalih Prnjavoraca u Prvom i Drugom svetskom ratu, njihovo mesto stradanja i mesto počivanja, tekstove i fotografije o istoriji i stradanju Prnjavora, kao i svedočenja Prnjavorskih solunaca, vojnika i civila. Takođe, tu su i orden Karađorđeve zvezde, pukovske zastave, originalni predmeti iz Cerske bitke i Solunskog fronta, odlikovanja, spomenice, dokumenata i fotografija Prnjavoraca iz balkanskih i Prvog svetskog rata. Svako ko poseduje originalne predmete predaka iz perioda od 1912. do 1918. godine i želi da daruje za postavku Istorijske sobe Prnjavora, može to učiniti i nakon otvaranja.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa