25. mart 2024.25. mar 2024.
Izložba slika „Posledice“ autora Saše Marjanovića i Bratislava Radovanovića

Izložba slika „Posledice“ autora Saše Marjanovića i Bratislava Radovanovića

Izložba slika „Posledice“ autora Saše Marjanovića i Bratislava Radovanovića biće svečano otvorena u ponedeljak, 25. marta u 19 časova u Galeriji Kulturnog centra.

Rutina je postala temelj naše životne filozofije, a navika najsigurniji zaklon. Verujemo da jedino na glatkoj površini sveta, kao Narcis na glatkoj površini vode, možemo ugledati odraz vlastitog lika. Ali, sebe tu ipak ne vidimo. Jer svet nije ravan i gladak, on se neprestano talasa, stalno je u pokretu. Tek tu, na toj neravnoj, uznemirenoj i zatalasanoj površini sveta, mi možemo da vidimo odraz vlastitog lika. Nešto slično sugerišu nam i novi radovi Saše Marjanovića. Da li je na ovim slikama prikazana zatalasana površina reke, jezera ili mora? Da li je uopšte reč o vodi, ili o nekoj rastopljenoj tečnosti?

Nešto slično sugerišu nam i novi radovi Saše Marjanovića. Da li je na ovim slikama prikazana zatalasana površina reke, jezera ili mora? Da li je uopšte reč o vodi, ili o nekoj rastopljenoj tečnosti? Ova pitanja i nisu od velikog značaja, ukoliko shvatimo da umetnik pokušava da uhvati trenutak uznemirenosti površine tečnosti, da ga zanimaju zapravo talasi, trenutak uznemirenosti te mase. Prelivi u nijansama sivih i tamnih tonova talasa sugerišu prisustvo opasnosti koja se nadvila nad naš svet. Ovi radovi mogu u svest da prizovu slike nafte koja je iz tankera izlivena u okean, pri čemu senka apkaliptičke slutnje lebdi nad čitavim prizorom. A u radu u kome dominiraju zlatni i
bakarni tonovi, može se javiti slika u vodu izlivenih otpadaka koji nastaju nakon filtriranja rude bakra, cinka i olova.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa