26. mart 2024.26. mar 2024.
Zavod za javno zdravlje Šabac

Zavod za javno zdravlje Šabac

ZJZ: Tri od sedam dana prekoračenje dnevnih vrednosti za suspendovane čestice PM 10

Na osnovu podataka dobijenih iz Automatske merne stanice (merno mesto- Vatrogasni dom), koja izračunava Indeks kvaliteta vazduha, kao i podataka dobijenih standardnim metodama sa mernih mesta Benska Bara, Autobuska stanica, Kasarna, Čavić, Gerontološki centar i Zavod, Zavod za javno zdravlje Šabac obaveštava građane da je kvalitet vazduha, u proteklih sedam dana, tri dana imao prekoračenje dnevnih vrednosti za suspendovane čestice PM 10. Tokom jednog dana dnevne vrednosti su bile blizu maksimalno dozvoljene, ali nisu prelazile graničnu vrednost.

Detektovano je prekoračenje graničnih vrednosti koncentracije, na satnom nivou, za suspendovane čestice PM 10 i PM 2,5 čestice u više navrata. To se dešavalo u večernjim i jutarnjim časovima. Zbog toga, Indeks kvaliteta vazduha je bio pogoršan i kvalitet vazduha ocenjen kao zagađen i jako zagađen. Posebno visoke vrednosti suspendovanih čestica su izmerene 20.03. i 21.03. u večernjim časovima.

U toku je grejna sezona što, uz ostale izvore zagađujućih materija, doprinosi povećanju zagađenja, prvenstveno suspendovanim česticama i čađi. Zimi vremenski uslovi omogućavaju duže zadržavanje zagađujućih materija u vazduhu (temperaturna inverzija). Sve to može da utiče na povećanje koncentracije zagađujućih materija u vazduhu. Trenutno imamo periode kada se smenjuju različiti meteorološki uslovi, što ima uticaj i na kvalitet vazduha. Periodi toplijeg vremena, uz češću pojavu vetra, su nekoliko dana bitno uticali na popravljanje kvaliteta vazduha.

Preporuka građanima, koji imaju probleme sa kardiovaskularnim sistemom ili disajnim putevima, da prilagođavaju svoje aktivnosti na otvorenom u odnosu na ocenu Indeksa kvaliteta vazduha i izbegavaju duži boravak napolju u slučaju kada je vazduh zagađen. Ista preporuka važi i za malu decu.

Osobama koje se rekreiraju na otvorenom, ne preporučuje se intenzivno treniranje, kada je vazduh jako zagađen.

Sve zdravstvene preporuke vezane za stanje kvaliteta vazduha se nalaze na portalu Šabac EKO i mobilnoj aplikaciji Čuvar zdravlja, kao i na internet stranici Zavoda za javno zdravlje Šabac.
Izvor: Zavod za javno zdravlje Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa