26. mart 2024.26. mar 2024.
Opšta bolnica Šabac

Opšta bolnica Šabac

Na preventivne preglede odazvalo se 196 sugrađana

Na preventivne preglede za rano otkrivanje karcinoma dojke i prostate koji su u nedelju, 24. marta, održani u šabačkoj Opštoj bolnici “Dr Laza K. Lazarević”, odazvalo se 196 sugrađana. Ultrazvučni pregled dojke urađen je kod 148 Šapčanki, a njih sedam dodatno je upućeno na mamografski pregled.
U Biohemijskoj laboratoriji urađeno je 48 tumor markera prostate (PSA), a kod petorice sugrađana ustanovljene su vrednosti izvan referentnog opsega. Oni su planirani za dalju dijagnostiku, saopštila je Opšta bolnica Šabac.

Opšta bolnica Šabac

Kako je istakla hirurg dr Slavica Đurić, pomoćnik direktora za polikliničko–dijagnostički sektor, važnost akcije koja je održana u nedelju je u tome da se blagovremeno otkrije bolest i na vreme započne sa lečenjem.
Opšta bolnica Šabac

– Kada uporedimo prethodnu akciju preventivnih pregleda za rano otkrivanje karcinoma dojke i prostate koja je realizovana 3. decembra prošle godine, sada se javio veći broj Šapčana. Nisu morali ni da zakazuju pregled, niti da imaju zdravstvenu knjižicu. Sve što je trebalo da učine je da dođu i da se prekontrolišu. Šabačka bolnica bila je među 170 zdravstvenih ustanova u Srbiji u kojima su organizovani preventivni pregledi, a država ovakvim akcijama želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima – rekla je dr Slavica Đurić i dodala da su u ovoj ustanovi prezadovoljni odzivom Šapčana.
Izvor: Opšta bolnica Šabac

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa