27. mart 2024.27. mar 2024.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Šareni svet našeg detinjstva

Kako je naše malo nekome povod za osmeh, radost i sreću

Učenici i zaposleni u Šabačkoj gimnaziji tokom marta su prikupljali školski pribor za svoje drugare iz Osnovne škole za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom „Sveti Sava“ iz Šapca, kao vid podrške i pomoći da što lakše uče i savladavaju gradivo, ali i zbog prilike da se na dodeli upoznaju sa nekima od mališana koji pohađaju ovu vaspitno- obrazovnu ustanovu. Osam učenica je sa stručnim saradnikom u Šabačkoj gimnaziji Biljanom Drobnjak u ponedeljak donaciju odnelo osnovcima iz ove škole.
Lazarela Garibović (Foto: Privatna arhiva)

-Uvek sam se trudila da ne delim ljude ni po čemu i da razumem da su svi posebni i drugačiji. Kontakt sa ovim mališanima za mene je prelepo iskustvo koje me naučilo mnogo o strpljenju, saosećanju i prihvatanju. Danas sam se podsetila koliko su važne male radosti. Ova deca raznih uzrasta i drugačijih shvatanja sveta su mi otvorili um i srce. Posetili smo boravak i druge prostorije objekta koji je prilagođen ovim divnim i neiskvarenim bićima. Nadam se da ćemo ponovo imati priliku da se družimo sa njima, kroz osmeh je rekla Dijana Pajić, učenica odeljenja IV 5.


Kako je objasnila Biljana Drobnjak, u ovoj akciji koja je trajala dve nedelje učestvovali su zainteresovani učenici iz svih odeljenja i razreda i zaposleni.

-Najvažnije je da je većina učenika potpuno samostalno donela odluku da će učestvovati. Naši učenici shvataju zašto je važno pomoći nekome (čak i onima koje možda lično ne poznajemo) i šta je suština bitisanja nas kao pojedinaca u društvu i to je jedan od razloga za učešće. Šareni svet detinjstva ponekad mnogo zavisi od drugih, od odnosa odraslih prema deci i mladima ali i međusobnog odnosa vršnjaka. U radu sa učenicima kad god imam priliku im ukažem i pričom ali i kroz primere, da zamisle hipotetički šta bi se desilo ako bi svi vodili računa o sopstvenom ponašanju i onome kako se odnosimo prema drugima... Sem priče i teoretisanja o poželjnim osobinama, ispoljavanju emocija, sistemu vrednosti... za mene su ovakve aktivnosti divne prilike da zainteresovanim đacima i praktično pokažem sve ono o čemu im svakodnevno govorim. Organizacija ovakvih susreta je uvek obojena iskrenim emocijama, koje se ne kriju i mi ako samo želimo možemo mnogo da naučimo od mališana koji imaju neke poteškoće- istakla je Biljana Drobnjak.


Predsednica Učeničkog parlamenta Lazarela Garibović ovaj susret je okarakterisala kao jedan od najlepših događaja tokom školovanja u Šabačkoj gimnaziji.
Dijana Pajić (Foto: Privatna arhiva)

-Toliko emocija, radosti i vesele dece koja su nas osvojila svojom energijom od prvog trenutka kada smo ih ugledale. Lepo je videti kako svet funkcioniše i iz njihove perspektive. Ovom prilikom želim da se zahvalim svim učenicima i zaposlenima koji su pomogli u prikupljanju i pakovanju pribora za naše najmlađe drugare. Time što dobrotu širimo oko sebe istovremeno je učvršćujemo i u sebi samima- smatra Lazarela, dok je Sara Počuča, učenica odeljenja II 4, dodala „Drago mi je što je naš mali znak pažnje i naše kratko prisustvo obradovalo toliko dece i stavilo im osmehe na lice“.
-Pre svega moram da se zahvalim svojoj ekipi, koja je uvek efikasna kada su u pitanju dešavanja poput ovih. Nadam se da ćemo nastaviti aktivno sa ovakvim akcijama, jer nama je ovo gotovo ništa, a deci poput njih znači sve. Prosto, videti tako nešto i biti sa tom decom u istoj prostoriji samo, drugačija je vrsta sreće, koja se ne može opisati rečima. Jednostavno morate osetiti- napomenula je učenica odeljenja II 4 Aleksandra Mićić.


Osnovna škola „Sveti Sava“ dodelila je Šabačkoj gimnaziji zahvalnicu za razumevanje, saradnju i doprinos ostvarivanju humanijeg pristupa deci sa smetnjama u razvoju. Kako je istakla Biljana Drobnjak, škole, pored obrazovnog aspekta, podrazumevaju i vaspitni uticaj.
Foto: Privatna arhiva

-Mi se zaista trudimo da mlade usmeravamo i pripremamo ne samo za nastavak obrazovanja nego i za sam život. U prikupljanju donacija pomogali su mi najviše Saša Lazić, bibliotekar i Natalija Ostojić, koleginica koja je zadužena za koordinaciju rada Učeničkog parlamenta, ali moram da kažem i druge kolege koji su sem donetih donacija i razgovarali sa učenicima o ovoj aktivnosti, važnosti njene realizacije. Raditi sa učenicima i u školi danas jeste teško, ako se ovaj posao radi posvećeno i sa željom da budete odgovorni, objektivni, sa kritičkim osvrtom, pravični ... Biti prosvetni radnik danas zahteva zaista i mnogo truda i energije i odricanja i spremnosti za toleranciju i empatiju, razumevanja sa jedne strane a sa druge strane, mislim da nema nijednog lepšeg posla od usmeravanja i pripreme mladih za život. Svaki posao je težak, svaka profesija ima i negativne i pozitivne strane, ja još uvek pronalazim više onih koje su pozitivne. Ovakve akcije u saradnji sa učenicima mi nikada nije bilo teško organizovati, jer su oni tu kroz celu realizaciju i sa zainteresovanim učenicima je jednostavno postići dogovor- podvukla je Biljana Drobnjak i dodala da kad za trud dobije iskrenu zahvalnost učenika tj. mladih ljudi, kojima je pomogla, nikakva materijalna satisfakcija i priznanja to ne mogu da nadoknade ili zamene.

Foto: Privatna arhiva

Za naredni period u planu imaju još nekoliko aktivnosti koje će zajedno realizovati.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa