8. april 2024.8. apr 2024.
Prijem povodom Svetskog dana Roma (Foto: Glas Podrinja)

Prijem povodom Svetskog dana Roma (Foto: Glas Podrinja)

Prijem za predstavnike romskih udruženja na Svetski dan Roma

Svetski dan Roma obeležava se 8. aprila. Ovim povodom gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić upriličio je prijem za predstavnike romskih udruženja sa teritorije grada. Razgovarali su o aktuelni problemima, ali i o pomacima koji su učinjeni kada je u pitanju položaj Roma i njihovi uslovi za život.

Dragica Jovanović (Foto: Glas Podrinja)


-Gradska uprava grada Šapca dosta je uradila za Rome, ne samo kada je putna infrastruktura u pitanju, nego se dosta radi i sa decom. Imamo dobru saradnju sa Odeljenjem društvenih delatnosti i Centrom za socijalni rad. Mi kao udruženja smo tu da pomažemo Gradskoj upravi na lokacijama gde postoji problem, pre svega materijalni problemi. Romi imaju pristup i obrazovanju i zdravstvu i vidi se boljitak. Nema više toliko siromaštva i nezaposlenosti, istakla je Dragica Jovanović iz udruženja "Mišar" i zahvalila se gradonačelniku na zalaganju za poboljšanje položaja Roma u Šapcu.

Foto: Glas Podrinja


Prema podacima sa poslednjeg popisa na teritoriji grada Šapca živi oko 1.900 pripadnika romske manjinske zajednice. Dragana Stanković, potpredsednica Nacionalnog saveta romske nacionalne, manjine veruje da ih ima više.

Dragana Stanković (Foto: Glas Podrinja)


-Udruženja koja se bave integracijom Roma u širu društvenu zajednicu su nam od izuzetnog značaja. Na teritoriji grada Šapca ima dosta pomaka na bolje. Imamo sve više mladih koji žele dodatno da se obrazuju, kako na različitim obukama, tako i na fakultetima. Sada je veoma mali broj romske dece koja ne upisuju srednje škole. Imamo veliku zainteresovanost za zapošljavanje. To je rezultat toga što je grad Šabac izuzetno dobar domaćin stranim kompanijama, tako da ima dosta mogućnosti za zaposlenje. Na nedavnom Sajmu zapošljavanja više od 20 Roma i Romkinja je podnelo za različite poslove i nadamo se da će se i zaposliti. Afirmativne mere Republike, sprovode se već godinama, u saradnji sa Nacionalnim savetom romske nacionalne manjine. Sada treba raditi na tome da se svi radnosposobni Rome na teritoriji Šapca zaposle i imaju redovna mesečna primanja od kojih će moći da izdržavaju porodice, rekla je Dragana Stanković

Gradonačelnik Pajić je Romima čestitao njihov dan i poželeo je da što više sadađuju u narednom periodu. Istakao je da su im vrata Gradkse uprave i kabineta gradonačelnika uvek otvorena.

Foto: Glas Podrinja


-Sa predstavnicima četiri udruženja koja rade na teritoriji Šapca smo razgovarali o planovima i šta je ono što zajedno možemo da uradimo za Rome u ovom gradu. Šabac je grad jednakih i stvatamo uslove da zaista tako i bude. Tokom prethodnih nekoliko godina uložili smo značajna sredstva za stipendije za naše studente koji su pripadnici romske nacionalne manjine, kao i za srednjoškolce, ali smo rešavali i stambena pitanja, probleme sa zaposlenjem, komunalna pitanja u delovima grada gde su gušće naseljeni... Romska udruženja svojim projektima konkurišu za sredstva kod Grada i na taj način se rade i edukacije, pre svega o štetosti ranih brakova, kao i o načinima ostvarivanja socijalnih programa u ovom gradu, zdravstvene zaštite i rećavaju se i druga pitanja koja interesuju i sve građane u Šapcu. Veoma sam zadovoljan saradnjom sa udruženjima, u njima su angažovani ljudi spremni da ulože svoje vreme i znanje kako bi poboljšali kvalitet života Roma u Šapcu. Mi smo im partneri u tom poslu, podvukao je gradonačelnik.

-Pozivam sve mlade Rome i Romkinje, koji sada završavaju srednje škole, da iskoriste afirmativne mere za upis na studije. Mi ćemo ih podržati, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou. Mogu da se obrate meni u Gradsku upravu grada Šapca, ili da pozovu broj telefona Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, gde uvek mogu stupiti u kontakt sa nekim ko je određen za tu vrstu poslova. Mogu da se informišu i putem interneta. Samo obrazovanjem možemo izaći iz siromaštva. Boli činjenica da na teritoriji Reublike Srbije imamo samo 6.000 visokobrazovanih Roma i Romkinja. Bilo bi lepo da na sledećem popisu ta brojka bude znatno veća, rekla je Dragana Stanković.
M.M.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa