31. oktobar 2018.31. okt 2018.
U Srbiji dostupno lečenje iks-nožem

U Srbiji dostupno lečenje iks-nožem

U Centru za onkološku radiohirurgiju u Kliničkom centru Srbije od danas će pacijenti moći da se leče najsavreminijim aparatom iks-nožem, koji omogućava zračenje teško pristupačnih tumora.
Načelnica Neuroonkološkog centra KCS-a Danica Grujičić je rekla da će se za sada raditi u jednoj smeni i da će dnevno primati 15 do 20 pacijenata, ali da veruje da će broj pacijenata biti prililčno velik.
Ona je rekla da se iks-nož koristi za tretiranje tumora koje je suviše rizično ili nemoguće odstraniti standardnim hirurškim intervencijama.
Predsednik Srbije Aleksanr Vučić koji je obišao novoizgrađenu zgradu centra za iks nož, rekao je da je država za taj aparat izdvojila sedam miliona evra.
Kako je naveo, lečenje u inostranstvu iks nožem košta 30.000 dolara, a pacijenti u Srbiji će imati besplatno lečenje, dok če stranci plaćati 3.000 evra.
On je kazao da godišnje ima 40.000 novoobolelih od raka i da ti ljudi ne smeju da čekaju na lečenje i ukazao da su liste čekanja trostuko manje nego pre pet godina.
Vučić je najavio da će biti još ulaganja u zdravstvo i da će u narednih 18 meseci do 24 meseca pokušati da nabave još noviju mašinu za lečenje tumora koja košta 35 miliona evra.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa