Инфо

31. октобар 2018.31. окт 2018.
У Србији доступно лечење икс-ножем

У Србији доступно лечење икс-ножем

У Центру за онколошку радиохирургију у Клиничком центру Србије од данас ће пацијенти моћи да се лече најсавреминијим апаратом икс-ножем, који омогућава зрачење тешко приступачних тумора.
Начелница Неуроонколошког центра КЦС-а Даница Грујичић је рекла да ће се за сада радити у једној смени и да ће дневно примати 15 до 20 пацијената, али да верује да ће број пацијената бити прилилчно велик.
Она је рекла да се икс-нож користи за третирање тумора које је сувише ризично или немогуће одстранити стандардним хируршким интервенцијама.
Председник Србије Алексанр Вучић који је обишао новоизграђену зграду центра за икс нож, рекао је да је држава за тај апарат издвојила седам милиона евра.
Како је навео, лечење у иностранству икс ножем кошта 30.000 долара, а пацијенти у Србији ће имати бесплатно лечење, док че странци плаћати 3.000 евра.
Он је казао да годишње има 40.000 новооболелих од рака и да ти људи не смеју да чекају на лечење и указао да су листе чекања тростуко мање него пре пет година.
Вучић је најавио да ће бити још улагања у здравство и да ће у наредних 18 месеци до 24 месеца покушати да набаве још новију машину за лечење тумора која кошта 35 милиона евра.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa