Info

12. novembar 2018.12. nov 2018.

SPC na strani Ruske pravoslavne crkve

Srpska pravoslavna crkva (SPC) je saopštila da je odluka Carigradske Patrijaršije da rehabilituje i za episkope prizna dvojicu vodja "raskolničkih grupacija" u Ukrajini, Filareta Denisenka i Makarija Maletiča, zajedno sa njihovim episkopatom i klirom, "kanonski neutemeljena", zbog čega će tu odluku carigradskog Sinoda smatrati neobavezujućom za SPC.
SPC navodi da je dvodnevno zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora od 6. i 7. novembra bilo posvećeno stanju na Kosovu i Metohiji, unapredjenju školstva i prosvete u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i crkvenoj krizi u Ukrajini posle najnovijih odluka Carigradske Patrijaršije.
U sopštenju se navodi da je Denisenko "svojevremeno kanonski lišen čina", a potom isključen iz crkvene zajednice i podvrgnut anatemi, i da je Maletič "lišen apostolskog prejemstva" kao pripadnik sekte takozvanih "samosvetih".
"Sabor ne priznaje navedene ličnosti i njihove sledbenike za pravoslavne episkope i klirike i, sledstveno, ne prihvata liturgijsko i kanonsko opštenje sa njima i njihovim pristalicama", navodi se u saopštenju.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa