7. februar 2019.7. feb 2019.
Počeo sastanak Komiteta za monitoring Saveta evrope

Počeo sastanak Komiteta za monitoring Saveta evrope

Članovi Komiteta za monitoring Saveta Evrope sastali su se danas u Beogradu u hotelu Moskva, na poziv Saše Paunovića, predsednika opštine Paraćin. Uz Paunovića, domaćini ovog sastanka bili su Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca, predsednik opštine Stari Grad Marko Bastać i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Prema izjavi Saše Paunovića, sastanak je održan radi svih ljudi kojima je stalo do lokalne demokratije, vladavine prava i ljudskih sloboda u Srbiji. Savet Evrope šalje komisiju stručnjaka koji će razgovarati sa svim učesnicima društvenog života, te se na osnovu toga sačinjava izveštaj koji se usvaja od strane Kongresa lokalnih i samoupravnih vlasti, nakon čega treba da ga primeni svaka od zemalja članica.

Na pitanje da li se nešto promenilo u vođenju lokalnih samouprava od njegovog prvog nastupa jesenas, gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović rekao je da svi problemi koji su izneti nakon njegove posete Strazburu pokazali su se na prvim sledećim izborima u Srbiji, a to su bili izbori u Lučanima.
-U Srbiji nakon 2012. nema slobodnih izbora, i mi smo to tada govorili u Strazburu, a evo sada mogu da kažem da je ovo veliki uspeh danas što su uradile slobodne opštine u Srbiji. Cinjenica da smo dobili vest da će biti ustanovljen postmonitoring u Srbiji je pobeda ove tri lokalne samouprave, izjavio je Zelenović.

Javnosti se obratio i Milan Stamatović, koji je izjavio da je u malim lokalnim sredinama, kao što je Zlatibor, teško nositi se sa isprepletanim interesima i pritiscima vlasti.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa