22. februar 2019.22. feb 2019.
Sukob u Vladi Srbije

Sukob u Vladi Srbije

U vladajućoj koalicije došlo je do ozbiljnog sukoba. Sa jedne strane ministar za tehnološke inovacije Nenad Popović suprotstavio je izjavi srpskog šefa dipolomatije Ivice Dačića koji je rekao da je zvanična politika Srbije razgraničenje, kada je reč o Kosovu i Metohiji.
Prema Popoviću, tu politiku nije utvrdio nijedan državni organ da bi ona bila zvanična politika.
- Jedina državna politika po pitanju Kosova je postizanje kompromisa sa Albancima u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 1244 SB UN izjavio je z ministar Nenad Popović povodom poruke srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića, da je razgraničenje zvaničan predlog Beograda za rešenje kosovskog pitanja.
- Nikakvu drugu politiku, osim postizanja kompromisa u okviru Ustava Srbije i Rezolucije 12 44, Vlada Srbije nikada nije utvrdila. Ja se zalažem za takvu politiku i položio sam zakletvu kao ministar da ću čuvati Kosovo kao sastavni deo teritorije Srbije - poručio je ministar Nenad Popović.
Dačić nije ostao dužan Popoviću i rekao da ne pamti da je neko toliko napao predsednika Aleksandra Vučića, kao što je to učinio ministar za tehonološke inovacije ć kritikom ideje da je razgraničenje moguće rešenje za Kosovo.
-Tu je situacija jasna, Popović ne podržava ono što je izneo predsednik Vučić . Ako neko misli da je Popović napao mene, taj nema pojma o politici - rekao je Dačić.
On je naveo i da je za njega neshvatljivo "busanje u grudi Popovića", koje je i za Srbiju "veoma štetno", jer vodi ka nejedinstvu.
Dačić je kazao da je Popović verovatno pogrešno informisan da je ruski predsednik Vladimir Putin protiv ideje razgraničenja i da zbog toga iznosi takve stavove.
- Pre pet godina Putin se saglasio sa ovim predlogom. Lično sam razgovarao sa Putinom i ja i Vučić nebrojeno puta - rekao je Dačić.
Popović je dodao da će o svom radu u Vladi razgovarati isključivo sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim se i dogovarao o ulasku.
"Dačić se o tome ništa ne pita, on se sa mnom nije dogovarao kada sam ušao u Vladu i ja ću o tome razgovarati sa predsednikom koji jedini ima pravo da odlučuje o tome - kazao je Popović.


Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa