15. april 2019.15. apr 2019.
Pulsonline

Pulsonline

Manjak sezonskih radnika u poljoprivedi podiže cenu nadnice

Prosečna plata sezonskih radnika u poljoprivredi zavisi od poslodavca, vrste i težine posla, ali od toga da li se nadnica plaća po kilogramu ubranog voća ili na osnovu utvrđene satnice.

Zarada se uglavnom obračunava na osnovu satnice, koja se kreće od 80 dinara do 250 dinara, pa se dnevno može zaraditi do 2.500 dinara, a za neke složenije poslove još i više.

Ponuda poslova je dobra, ali i interesovanje onih koji traže posao. Premda je poljoprivredna sezona na početku, poslova ima uglavnom u voćnjacima i vinogradima, ali će uskoro uslediti i branje voća i povrća.

Mada bi se moglo reći da za obavljanje tih poslova ima dovoljno ljudi, sve više je poslodavaca koji se oslanjaju na radnike koje su već angažovali i koji znaju taj posao.

Ipak, obučenih berača voća je sve manje, tako da je već sredinom marta, oko dva meseca, pre početka branja malina, veoma izražena potraga za radnicima. Malinari nude dnevnicu od oko 2.000 - 2.500 dinara, uz obezbeđen smeštaj i hranu. Osim toga mnoge gazde obezbeđuju i troškove prevoza.

Slično je i kad je reč o branju jagoda, koje na otvorenom počinje u maju. U plastencima sredinom aprila, a satnica se kreće od oko 180 - 220 dinara.

Jedan od razloga za nedostatak berača, pre svega ljudi obučenih za taj posao, je i taj što su veoma traženi i u zemljama Evropske unije. Tamo su zarade mnogo veće.
Agroklub

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa