Инфо

11. август 2019.11. авг 2019.
Дани амброзије

Дани амброзије

Нажалост, није у питању нека свечаност, нити су заиста у питању дани, већ недеље, а уме да се говори у множини и у месецима. Они који су алергични на амброзију, добро знају о чему се ради. Август и септембар су периоду када полен ове коровске биљке има највећу концентрацију и прави највише проблема онима који су на њега алергични.

Повећано лучење секрета из носа, свраб очију, гребање у грлу и често којање једни су од најчешћих симптома оних које мучи амброзија, а осећај је некадса врло сличан грипу или мало јачој прехлади. Проблеме проузрокује полен коровске биљке који није видљив голим оком, а иако га има највише на зеленим површинама, мало која локација је безбедна, јер успева у различитим условима, док ветар полен разноси на велике удаљености. Суво време и ветар највише погодују амброзији. Концентрација је највећа ујутру.

Мере заштите постоје, но оне су тешко спроводиве. Избегавање зелених површина, избегавање боравка напољу од ујутру до 17 часова је примењиво код малог броја људи, те једина преостала алтернатива су таблете, туширање при сваком повратку са отвореног простора и увек при руци марамице. Најважније од свега је стрпљење. Већи део августа и септембра ће симптоми бити присутни, тек крајем наредног месеца ће бити осетно олакшање.

Полен амброзије изазива алергију код 10% људи. Од свих поленских алергија полен амброзије је узрочник у 50 до 60% случајева. Код најосетљивијих особа 8-20 поленових зрна у 1 метру кубном ваздуха може да изазове јаке реакције, а само једна биљка амброзије производи 1-8 милијарди поленових зрна.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa