Инфо

20. август 2019.20. авг 2019.
Beta

Beta

Афричка куга свиња под контролом у Србији, нема одлагања престанка вакцинације од класичне куге

Министар пољопривреде Србије Бранислав Недимовић изјавио је данас да је афричка куга свиња под контролом, да није било нових пријављених случејева те болести, као и да појава ове заразе неће одложити престанак вакцинације од класичне куге свиња, која је најављена за октобар.

"Ситуација са афричком кугом свиња је под контролом и до сада је била регистрована само у три младеновачка села: Рабровцу, Великој Крсни и Кусатку, о чему је јавност обавештена. Нема нових појава", казао је он новинарима.

Недимовић је истакао да су се надлежне службе спремиле као да ће бити појаве афричке куге на још десет места, с надом да се болест неће нигде више појавити.

"Имао сам састанке пре два-три дана с производјачима свиња, јуче с прерађивачима и са свима имамо синхронизацију", казао је он.

Министар пољопривреде је истакао да је важно да људи буду обавештени о свему, пре свега о томе које се мере предузимају: "Важно је да људи постану свесни да је свака заражена јединка потенцијална опасност за целокупну популацију".

Додао је и да су колеге из Босне и Херцеговине ублажиле забрану увоза свињског меса из Србије, а следеће недеље очекује разговоре с министрима из Црне Горе и Северне Македоније.

"Довели смо и делегацију Светске организације за здравље животиња из ЕУ да им покажемо шта радимо, јер је најважнија транспарентност", казао је Недимовић.

Истакао је да ће "дати све од себе" да ниво забране увоза свињског меса и прерађевина из Србије у околне земље буде спуштен у наредних десет до петнаест дана, а да потпуна либерализација буде у новембру.

Он је поновио да појава афричке куге свиња неће утицати на најављени престанак вакцинације од класичне куге свиња у октобру, што је један од услова да Србија извози свињско месо у ЕУ.

"Од 2020. нећемо имати вакцинацију од класичне куге свиња, осим на јужним падинама Фрушке Горе и делу Мачве", очекује Недимовић.
Beta

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa