Инфо

16. октобар 2019.16. окт 2019.

Млади у Србији: Срећа није у материјалном богатству



(Бета) - У Србији 84 одсто тинејџера не сматра да је новац мерило успеха и више цени углед и част од новца, а 93 одсто њих је задовољно својим изгледом и нема жељу за естетским корекцијама, показало је истраживање о младима у Србији представљено данас, које су спровели Дајрект медија (Дирецт медиа Унитед Солутионс) и Ипсос (ИПСОС Стратегиц Маркетинг).
Директор истраживања у Ипсосу Дејан Радосављевић истакао да је циљ пројекта био да "уздрма распростаљене предрасуде и стереотипе о садашњим тинејџерима", а истраживањем је обухваћена генерацији рођена између 2000. и 2013. године, наведено је у саопштењу.

"Занимало нас је, пре свега, колико се генерација З или како смо је назвали након што смо је боље упознали - Лајк генерација, разликује од претходних и да ли је спремна да се ухвати у коштац са свим што будућност носи", рекла је директорка сектора за истраживање у Дајрект медији Љубица Вукчевић.

Истраживање је показало да 61 процената испитаника подржава идеју поновног увођења обавезног служења војног рока, а више од две трећине анкетираних младића ове узрасне доби исказало је спремност да се одазове потенцијалној војној обавези.

Идола младих има и у историјским, али и у савременим личностима попут Новака Ђоковића, Роналда, Светлане Цеце Ражнатовић и Ариане Гранде.

Професор на Филозофском фалултету Александар Бауцал истакао је да су данас млади креатори садржаја и да ће сваки човек у будућности током живота променити 14 професија, а да су данас међу најтраженијим занимањима управо она која до пре 10 година нису ни постојала.

Директорка и оснивач Балкан Тубе Феста Мирјана Владисављевић указала је на мотиве младих да уђу у свет YоуТубе-а.

"У Србији данас постоји више од 150 јутјубера који имају више од 100.000 субскрајбера, а њихов мотив да уђу у овај бизнис углавном је новац, али и слава и популарност", казала је Владисављевићева.

Истраживање о Лајк генерацији је спроведено у три таласа током 2019. године на национално репрезентативном узорку од 1.200

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa