Инфо

30. октобар 2019.30. окт 2019.
Теже до новца за превоз

Теже до новца за превоз

Само једна реч додата члану 18 Закона о порезу на доходак грађана могла би већину запослених у Србији да остави без омиљеног кеша који добијају на име трошкова превоза, пишу данашње "Вечерње новости".


Послодавци ће, ако се Нацрт закона усвоји у садашњој форми, од 1. јануара, моћи да бирају да ли ће радницима куповати карте за превоз, терати их да доносе и правдају новац рачунима или - на исплаћену готовину почети да плаћају порез од десет одсто. Извесно је да ће, када ово постане део закона, ко се не придржава прописа ризиковати да буде кажњен.


Министарство финансија је почетком године издало Мишљење којим је већ наговестило да ће сваки пређени метар до посла морати да буде покривен "документацијом", уколико послодавац жели да накнада остане неопорезована. Додуше, не постоје подаци колико се фирми придржавало Мишљења. Јасно је да ће слова закона морати да се држе, али је тешко претпоставити шта ће изабрати као најповољнију опцију. Највећа је неизвесност пред запосленима који до радног места не користе јавни превоз, наводи лист.


Важећи Закон о порезу на доходак грађана, као и нацрт будућег, прописује лимит од 3.837 динара за трошкове превоза без пореза. Ко исплаћује више и сада на разлику плаћа намет. Новина је што ће 10 одсто додатног трошка имати и сви они који не оправдају и износе испод лимита.


Нацрт закона о порезу на доходак грађана предвиђа и већи неопорезиви део зараде. Уместо досадашњих 15.300 динара, без пореза и доприноса биће 16.300 динара.


Компаније које стипендирају и кредитирају ђаке и студенте моћи ће месечно да им дају до 30.000 динара, а да на то не плаћају порез. Важећи лимит је 11.741 динар.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa