Инфо

20. јануар 2020.20. јан 2020.
Јовандан!

Јовандан!

Данас се слави Сабор светог Јована Крститеља - Јовандан, један од празника посвећених пророку који је крстио Исуса Христа.

Обележава се дан после Богојављења, као сећање на Крштење Исусово и улогу светитеља који је припремао народ за нову веру. Ово је, иначе, један од највећих српских слава.

"Ја вас крстим водом, али онај што иде за мном јачи је од мене... Он ће вас крстити Духом Светим и огњем", речи су светог Јована при крштењу народа у реци Јордан, где је људе позивао на покајање.

Последњи пророк до Исуса, свети Јован се сматра заштитником затвореника, епилептичара, музичара, кројача, угоститеља, али и заштитником Малте, Јордана…

Поред тога што овог свеца славе као свог заштитника метлари и дрвосече, у народу се на данашњи дан посебно слави дан кумства и побратимства, два духовна сродства, две праве народне институције које су у народу изузетно поштоване.

Ове две значајне духовне вредности су оличене у светом Јовану, куму божијем. У народу се сматра да је духовно сродство јаче од оног по крви и млеку, зато је свети Јован посебно поштован не само у обредима већ и у клетвама и заклетвама.

Отуд и изрека: "Кумим те Богом и Светим Јованом".

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa