Инфо

Берза

  • aero 900 ▲ 1,01%
  • dinnpb 5.948 ▼ -0,03%
  • gfom 350 ⚫ 0,00%
  • lsta 545 ▼ -0,91%
  • niis 548 ▼ -0,18%
  • stotn 190 ⚫ 0,00%
  • tgas 13.000 ⚫ 0,00%
(30. март 2020.)

Проф. психијатрије: Изолација утиче на психу и слаби имуни систем

Проф. психијатрије: Изолација утиче на психу и слаби имуни систем
Професор психијатрије на Универзитету у Улму Манфред Шпицер сматра да мере попут ултимативне забаране кретања могу да воде психичким поремећајима и да им зато треба прибегавти само када су неопходне.

„Постоје дугорочна истраживања која показују да је након карантина већа учесталост анксиозности, поремећаја сна или чак посттрауматског поремећаја. Ту нема разлика између старијих и млађих, или мушкараца и жена. Сви могу да пате од тога“, рекао је Шпицер за Дојче веле (Деутсцхе Њелле – ДЊ).

У борби против ширења корона вируса многе земље су увеле забране кретања или контакта и на различит начин ограничиле друштвени живот, а људи често и и без забрана из страха ретко или никада не излазе на улицу, наводи ДЊ.

Манфред Шпицер који је и шеф психијатријске клинике у Улму каже да изолација утиче на психичко стање и слаби имуни систем – „најважније оружје које човек има у борби против корона вируса“.

„Знамо шта јача имуни систем – једна од ствари је излазак напоље. Најбоље наравно тамо где нема никога, рецимо у шуму. Знамо да шетња шумом у трајању од једног, или боље, два сата доказано јача имуни систем. Останак у кући штети имуном систему. То је посебно важно са продице са децом“, рекао је Шпицер за ДЊ.

Шпицер је аутор књиге „Самоћа – непризната болест: болна, заразна, смртоносна“.

На питање да ли ових дана друштвене мреже могу бити замена за друштвени контакт он је рекао да критички гледа на друштвене мреже, али да су оне у овим временима свакако начин да се одржи контакт.

Али, молим вас, немојте само даноноћно пратити будалаштине које се шире тамо, додао је.

По мишљењу Шпицера, тренутно је телефон вероватно „најбољи друштвеним медијум“ јер људи контактирају са онима које познају док Твитер и Фејсбук, како каже, “ нису толико добри“ јер „не пријају толики непознати људи са којима се тамо сусреће“.
Извор: Данас/Бета
Foto: Pixabay/ geralt

Најновији број

16. јул 2020.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa