Инфо

10. мај 2020.10. мај 2020.
фото: Balkan handball

фото: Balkan handball

Када од "ванземаљаца" није било одбране

Баш на данашњи дан, баш тог 10. маја, пре готово три и по деценије, најдражи ванземљаци су ударили последњи печат, парафирали звање једне од најбољих екипа свих времена у спорту који их је прославио. Данас је тачно 34 године како је Рукометни клуб "Металопластика" по други пут постао шампион Европе. У свом граду одбранили су највреднији пехар клупског рукомета на планети.

Дана 10. маја 1986. године, у реваншу финала Купа европских шампиона (КЕШ), Шапчани су у, нема потребе нагласити испуњеној дворани "Зорка", савладали онда најбољи пољски клуб "Вибжеже" из Гдањска 30:23 (15:9), надокнадили минус пет из првог меча и постали поново прваци старог континента. Један од најбољих мечева у богатој и успешној катријери пружио је Златко Портнер, постигао седам голова, био најефикаснији, можда и психолошки најважнији моменат био је његов гол када је "плави" тим имао три играча мање на паркету. Исаковић је такође постигао седам голова, Вујовић шест, Мркоња пет, Рашић је погосио три пута, Вуковић два, а наступали су још: Башић и Карановић,чувари мреже, поток Кузмановски, Игњатовић, Мијатовић и Милошевић. Екипу је предводио Александар Павловић.

У првом мечу финала, шест дана раније, Шапчани су поражени у условима какви су данас незамисливи ни за много нижи ниво рукомета. У малој дворани, у раном термину, при заиста тешким условима, нису могли више, али је то сада мало важно, јер су имали снаге да све надокнаде у свом граду.

На путу до титуле Шапчани су елиминисали, у осмини финала, бањалучки "Борац", потом "Магдебург", старог ривала у полуфиналу "Стеауу" из Букурешта, све двоструким победама и у великом финалу "Вибжеже".

У истој сезони Шапчани су поставили и рекорд који ће тешко бити оборен. На домаћој сцени, Првенству Југославије, у 26 кола остварили су 24 победе, један реми и само један пораз. Први пратилац на крају, Црвена Звезда, имала је чак 15 бодова мање.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa