Инфо

5. јун 2020.5. јун 2020.
До сада РИК прогласио 13 листа, вечерас истиче рок за предају

До сада РИК прогласио 13 листа, вечерас истиче рок за предају

Рок за подношење изборних листа Републичкој изборној комисији (РИК), за учешће на изборима који се одржавају 21. јуна, истиче данас у поноћ, јер је законом прописано да је крајњи тренутак за то 15 дана пре дана предвиђеног за гласање.

Првобитно су избори заказани за 26. април, али је због епидемије корона вируса датум померен, тако да су изборне радње прекинуте да би се наставиле после укидања ванредног стања.

До сада је РИК прогласио 13 изборних листа: Александар Вучић – За нашу децу; Ивица Дачић – СПС – ЈС – Драган Марковић Палма; Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка; Савез војвођанских Мађара – Иштван Пастор; Александар Шапић – Победа за Србију; За Краљевину Србију – Жика Гојковић; Уједињена демократска Србија.

Такође изборне листе Академик Муамер Зукорлић – Само право – Странка правде и помирења – Демократска партија Македонаца; Метла 2020; Милан Стаматовић - Здраво до победе - Драган Јовановић - Боља Србија - Здрава Србија; СДА Санџака - др Сулејман Угљанин; Милица Ђурђевић Стаменковски - Српска странка Заветници; Народни блок - Велимир Илић генерал Момир Стојановић.

Изборну листу је у среду РИК-у предао покрет Један од пет милиона. Председник РИК Владимир Димитријевић је навео да том покрету 732 потписа од 10.000 предатих нису "правно ваљани" и да тај недостатак треба отклонити у року од 48 сати.

Покрет слободних грађана (ПСГ), који је раније био део опозиције која је најавила бојкот избора, предао је у четвртак изборну листу, а РИК још није заседао по том питању.

Одлуку о учешћу на изборима променио је и покрет Доста је било Саше Радуловића.

Бојкот, на сва три нивоа, су најавиле странке окупљене у опозиционом блоку у којем су, измедју осталих, Демократска странка, Странка слободе и правде, Двери, Народна странка.

Неке од странака које су најавиле бојкот избора на републичком нивоу учествоваће на локалним изборима, на неким местима, као што су Град Шабац и београдска општина Врачар.

Уочи избора, цензус за улазак у Дом народне скупштине спуштен је са пет на три одсто.

Изборне листе кандидата за народне посланике могу да поднесу регистроване политичке странке, коалиције политичких странака и групе грађана и на њима може да буде највише 250 имена.

На дан избора бирачка места се отварају у 7.00 часова, а затварају у 20.00 часова, резултате избора објављује РИК, у року од 96 часова од часа завршетка гласања, и објављују се у Службеном гласнику.

Предизборна тишина, када су забрањене активности које спадају у изборну кампању, почеће у четвртак 18. јуна, у 24.00, односно у поноћ, и трајаће до затварања бирачких места.

РИК је саопштио да ће се у недељу, 21. јуна, отворити 8.386 бирачким места, око 130 више него на председничким изборима 2017. године, на Косову је предвиђено 90 бирачких места, а 43 у иностранству.

Бирачима се, најкасније пет дана пре одржавања избора, доставља обавештење о дану и времену одржавања избора, са бројем и адресом бирачког места на коме гласа, а гласа се заокруживањем редног броја испред изборне листе.

Избори се спроводе у специфичним околностима због корона вируса тако да је неизвесно одржавање масовнијих предизборних митинга.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa