Инфо

25. јун 2020.25. јун 2020.
Фото: srpskatelevizija.com

Фото: srpskatelevizija.com

НДНВ: Политика је измештена из институција

Локални избори су обесмишљени и то ће тако и остати док год се не промени изборни систем и док се локални избори не раздвоје од републичких, оцењено је данас у Фејсбук емисији Независног друштва новинара Војводине (НДНВ) "Локал без права гласа".

-Само једном се десило да локални избори нису спајани са републичким или председничким. То је било 2004. године и тада је било више смисла да људи гласају и изборни систем је био другачији. Трећина тада изабраних градоначелника били су независни кандидати. Тадашња власт се уплашила и брже-боље променила изборни систем и сада општине чекају да им из Београда кажу ко им је градоначелник - рекао је Младен Јовановић из Националне коалиције за децентрализацију из Ниша.

Према његовим речима, и управо завршена и претходне изборне кампање су показале да уопште нема дебате о локалним питањима и да се цео фокус пребацује на лидере у Београду.

-На свим листама имате Вучића, Дачића и опозиционе лидере. Политика је обесмишљена. Власт искључује грађане из дебате о политици, грађани су избачени из политичког живота. Политика је измештена из институција. И то није резултат ове власти, већ и претходне, али је СНС довео до потпуног бесмисла политичког живота и институција - навео је Јовановић.

Додао је да грађани нису чули ни програме за развој локалних самоуправа од стране опозиције, и оне која је изашла на изборе и оне која их је бојкотовала.

Јовановић је оценио да ће председнички избори 2022. године бити референдум за и против Вучића, као и да је прича о Косову заправо само "параван за приватизацију и уништавање природних ресурса и за трећи талас приватизационе пљачке".

Душан Кокот из Грађанског преокрета из Зрењанина оценио је да су и протекли избори показали да о градоначелницима и председницима општина не одлучују грађани.

-Носилац свих листа је био Александар Вучић и то је обесмишљавање избора. Али, тај систем су направили они пре њих. Такође, опозиционе странке су показале неразумевање политичких прилика и време је да се склоне. Грађански активизам изродиће нову политичку снагу на локалу. Треба наставити рад на укрупњавању локалних покрета широм Србије, који су стварна алтернатива режиму - рекао је Кокот.

Према неговим речима, Србија је једна изборна јединица и сви ти људи представљају једну странку, односно "шефа који их је ту поставио", па се може поставити питање колико бирача самог СНС-а зна ко су првих десет људи на листи СНС-а.

Кокот је оценио да су председнички избори прилика да режим буде уздрман.

-Милошевићев режим је срушен када је он изгубио изборе, режим ДС-а је срушен када је Тадић изгубио изборе. Све зависи од нас. Наша реакција мора да буде другачија, ако желимо другачији резултат - оценио је Кокот.

Новинарка Сандра Максимовић која је извештавала са локалних избора у Шапцу казала је да је било неправилности у виду притиска на бираче, куповине гласова, скупоцених аутомобила без регистарских таблица, гласања без важечих личних карата, фалсификовања гласачких листића.

Она је оценила да је и пример Шапца показао да је притисак на бираче много већи у опозиционим општинама.

И она је критиковала постојећи изборни систем и казала да у прошлом сазиву Скупштине Србије 96 општина није имало своје представнике.

Сандра Максимовић је оценила да градонаћелник Шапца Небојша Зеленовић има шансе да победи на поновљеним изборима, уколико услови буду регуларни.

НДНВ је серијал емисија "НДНВ Медиа Хуб" покренуо почетком априла поводом привођења чланице Управног одбора тог удружења и новинарке портала Нова.рс Ане Лалић.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa