Инфо

3. септембар 2020.3. сеп 2020.
Унија послодаваца Србије: Тражићемо смањење пореза и доприноса на зараде за један одсто

Унија послодаваца Србије: Тражићемо смањење пореза и доприноса на зараде за један одсто

Директор Уније послодаваца у Србији Срђан Дробњаковић рекао је данас да ће у октобру затражити од Владе Србије смањење пореза и доприноса на зараде запослених за један одсто.

"У октобру, када се буде припремао републички буџет, привредници ће тражити смањење пореза и доприноса на плате за један одсто", рекао је Дробњаковић за Бету.

Додао је да ће тражити растерећење у том проценту, чак и ако се, током преговора о минималној цени рада за 2021. годину, усвоји захтев о повећању неопорезивог дела зараде са 16.000 динара на 19.000.

Дробњаковић је рекао да привредници траже смањење дажбина, не да би повећали добит него да би могли да исплаћују плате запосленима и да у пословању не би "бежали" у сиву економију.

"Привреда је доста оптерећена јер, поред тих фискалних обавеза плаћа и око 500 парафискалних намета", рекао је Дробњаковић.

Послодавци, према његовим речима, већ неколико година траже да се парафискални захтеви смање, али и поред обећања министара финансија да ће их "срезати", ти намети су са око 350 нарасли на око 500, разних врста.

"Када локалној самоуправи понестане новца у буџету она измисли нови намет", рекао је Дробњаковић.

Он је рекао да стање у привреди није лако и да су мере Владе Србије за помоћ привреди у исплати зарада "спасле" пре свега мале и средње фирме, а да је помоћ великим компанијама била мања, јер су добиле 50 одсто минималне зараде по запосленом раднику.

Дробњаковић је рекао да 50 одсто фирми и сада редовно плаћа порезе, без обзира што је Влада Србије као олакшавајућу меру увела одлагање плаћања пореза на зараде, на добит и нето приходе предузетника за неколико месеци током пандемије и њихову отплату у 24 рате од јануара 2021. године.

"Послодавци се плаше да ће им се нагомилати обавезе у наредној години и да неће моћи да их измире, па се труде да то плате без одлагања", рекао је Дробњаковић.

Он је рекао да ће се привреда растеретити око 11 милијарди динара ако се усвоји повећање неопорезивог дела зараде са 16.000 динара на 19.000.

"Мислим да је време да се реформише порески систем и уведе прогресивно опорезивање према разредима", рекао је Дробњаковић.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa