Инфо

28. децембар 2020.28. дец 2020.
Фото Бета

Фото Бета

Посланици данас о извештају Европске комисије

Посланици Скупштине Србије разматраће данас Извештај Европске комисије о напретку Србије за 2020. годину.

У предлогу закључка који је председнику парламента поднело 15 посланика, Скупштина Србије констатује препоруке Европске комисије и "поздравља напоре Владе Србије предузети у циљу испуњавања критеријума за чланство у ЕУ".

Наводи се и да ће парламент "остати активно укључен у другу фазу међустраначког дијалога", уз посредовање Европске уније, ради постизање међупартијског и друштвеног консензуса о приступању ЕУ.

Скупштина Србије претходно је завршила расправу о допуни Закона о јавним медијским сервисима, Предлогу закона о потврдивању Споразума о кинематографској копродукцији са Француском и Предлогу закона о потврдивању Уговора о отклањању двоструког опорезивања са Јапаном.

Новим прописом се предвиђа да се јавни медијски сервиси до 31. децембра 2021. године, поред постојеће таксе, потенцијално финансирају и из државног буџета.

"Имајући у виду да РТС убира таксу на читавој територији Србије, утврдили смо да ће додатни приход, увећање таксе за РТС, бити сасвим довољан за обављање основне делатности", казала је министарка културе и информисања Маја Гојковић.

Она је додала да се у буџету планирана додатна средства од 900 милиона динара за РТВ.

Финансирање јавних сервиса Влада Србије уредиће накнадно посебним актом.

На дневном реду је и Предлог закона о потврдивању Уговора о зајму за изградња аутопута Е-80 Ниш-Мердаре, за деоницу Ниш-Плочник, прву фазу такозваног "Аутопута мира".

Предложено је да се зајам од 85 милиона евра узме Европске банке за обнову и развој, а напомиње се да је за пројекат Србија раније уговорила зајам од Европске инвестиционе банке у износу од 100 милиона евра и донацију Европске уније од 40,60 милиона евра.

Србија се овим предлогом обавезује да зајам отплати у 22 једнаке полугодишње рате, 25. априла и 25. октобра сваке године, по варијабилној каматној стопи која ће се израчунавати шестомесечним ЕУРИБОР-ом, увећаном за фиксну маржу од један одсто.

Рок за завршетак радова на изградњи саобраћајнице је крај 2026. године.

На предлоге закона нису поднети амандмани.

Извор Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa