Инфо

29. август 2021.29. авг 2021.
Фото: Бета

Фото: Бета

Више од 310 компанија пријавило се за други циклус програма Моја прва плата

Привредна комора Србије (ПКС) саопштила је данас да се од почетка другог циклуса програма "Моја прва плата" пријавило више од 310 послодаваца из Србије који траже око 1.000 младих радника за процес оспособљавања.

ПКС је у саопштењу навела да је то речено раније данас, током посете премијерке Ане Брнабић компанији "Богутово" из Ариља.

Додаје се и да ће тај програм Владе Србије омогућити да се 10.000 младих у Србији, до 30 година живота, са средњим и високим образовањем, без радног искуства, оспособи за самосталан рад.

Директорка Регионалне привредне коморе Златиборског округа Ана Лапчевић је истакла да ПКС већ дуже време указује на проблем недостатка кадрова у привреди.

Она је позвала све послодавце да се укључе у други циклус програма Моја прва плата.

"Програм је заиста добра прилика да послодавци дођу до кадрова, а млади људи који су завршили школовање и још нису започели каријеру, направе важан корак, прођу обуку и пронађу запослење", рекла је она.

Лапчевић је додала да ће им то омогућити да формирају породице и граде будућност у Србији.

Према њеним речима, на првом конкурсу тог програма у Златиборском округу радно је ангажовано 322 младих.

У саопштењу је наведено да је Брнабић истакла да се свака успешна земља заснива на породичним компанијама као што је "Богутово".

Брнабић је навела да је циљ програма "Моја прва плата" да се младима омогући да стекну прво радно искуство, а привреди помогне да надје нове кадрове, снагу и енергију.

Позвала је послодавце да се одазову другом циклусу програма за који је Влада Србије издвојила 2,2 милијарде динара.

Компанија "Богутово", која прави одећу, али је и производјач малина, обезбедила је да деветоро младих људи стекне прво радно искуство кроз програм "Моја прва плата", рекао је директор те компаније Немања Пећинар.

Та компаније из Ариља запошљава 128 људи.

Учесник програма "Моја прва плата" Богдан Радовић, је рекао да је задовољан једноставном процедуром пријављивања и реализацијом програма.

Он сматра да је важно постојање тог Програма за подстицање запошљавања младих јер, како је рекао, особама без претходног радног искуства омогућава бољу конкурентност на тржишту рада и олакшава проналажење првог посла.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић је истакао да анкета међу предузећима показује да послодавци имају намеру да запосле око 8.400 младих који су тренутно на оспособљавању у оквиру првог циклуса Програма.

Мартиновић је навео да је током трајања првог циклуса више од 800 младих већ добило први посао.

У оквиру Програма деветомесечног оспособљавања у компанијама, држава је младима обезбедила месечну накнаду од 22.000 динара за оне који конкуришу са стеченим средњим образовањем, односно 26.000 динара за младје са високим образовањем.


Послодавци се пријављују на сајту хттпс://мојапрваплата.гов.рс/ до 20. септембра, док ће се за понуђене позиције у фирмама млади опредељивати од 1. до 31. октобра 2021.
Извор: Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa