Инфо

26. април 2018.26. апр 2018.
Директорка за Балкан РБГ: Независним медијима у Србији прети нестанак

СРБИЈА ЋЕ ПОСТАТИ ЦРНА РУПА

Поводом објављивања новог годишњег извештаја о медијским слободама у свету у којем је Србија назадовала за 10 места, Полин Ад-Мавел, директорка канцеларије за Балкан, изјавила је за Радио Слободна Европа да "иако неки лидери изјављују да се ситуација побољшава, услови рада за новинаре се погоршавају и напади на новинаре расту из месеца у месец".
"Клима је веома агресивна од избора Александра Вучића за председника Србије априла прошле године. Запазили смо погоршање у смислу да постоји некажњивост, да се напади на новинаре шире а да нико са високих позиција није осудио то што су новинари изложени увредама или физичким нападима. Изнова се појављују докази да новинари тренутно не раде у адекватним условима", додала је Ад-Мевел.
Упитана може ли се претпоставити да се притисак на новинаре у Србији ствара из окружења председника Вучића Ад-Мевел је рекла да Репортери без граница "такве ствари не претпостављају".
"Оно о чему говоримо јесте да док год политички вођа који је на том нивоу – било да је на месту премијера или председника – није у стању да јавно осуди нападе на новинаре... то даје сигнал нацији да су напади на новинаре нешто што није забрањено" и "такође ојачава осећај некажњивости за све оне који критикују новинаре", додала је.
По речима шефице РБГ за Балкан, "иако се труди да унапреди свој имиџ, Србија је једна од шест балканских земаља која се претвара да унапређује ситуацију" јер оно што се види на терену "показује да је ситуација ужасна".
Она је изразила бојазан да ће "без подршке међународних организација или међународних медија, независни медији нестајати један за другим, јер недостатак новца значи мање новинара". "Страхујемо да би Србија могла постати 'црна рупа' без независних медија и то би било апсолутно страшно", додала је.
Према њеном мишљењу реакција званичника Европске уније није довољно снажна.
"Јако је важно да или европски комесар за проширење Јоханес Хан или први човек Европске комисије (Жан Клод Јункер) помену ситуацију у Србији. То ће помоћи новинарима, али и колегама из комшијских земаља, попут Црне Горе, јер ће показати да уколико не испуните оно што се очекује од европских институција да се интегришете у њих, ништа неће функционисати", казала је.
Ад-Мевел је рекла да је "мишљење Репортера без граница да су новинари у Србији све више под политичким притисцима" ида је "важно да нека међународна организација прати ситуацију како би приморала локалне власти да осуде све те нападе".
"Док год постоје притисци од стране било ког члана владе или политички утицајне партије који су остали без осуде или се чак промовишу, ништа се неће променити. Очигледно је да се од доласка новог председника прошлог пролећа контекст променио и све су јачи притисци на новинаре, стога је важно да они то осуде и да апелују на међународне организације да о томе пишу", рекла је за РСЕ Полин Ад-Мевел.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa