Инфо

8. октобар 2021.8. окт 2021.
Pixabay

Pixabay

Цена уља премашила 200 динара, за просечну плату 84 литра мање него годину пре

У Србији је од почетка прошле до краја јула ове године јестиво уље, према подацима званичне потрошачке корпе, поскупело је за 45 одсто, па је цена литра рафинисаног сунцокретовог уља премашила 200 динара и у појединим великим трговинским ланцима достиже 225 динара.

Како преноси данас портал Н1, за просечну плату сада може да се купи 84 литра јестивог уља мање него годину дана пре.

Факторе за узлазни тренд кретања цена уља на домаћем тржишту треба тражити на светском тржишту, јер је цена уљарица на светским берзама порасла делом због мањег рода у 2020. што је условило нижу понуду, и због тога што су се финансијски фондови у пандемијским условима пословања преоријентисали на улагања у пољопривредну робу.

Директорка "Жита Србије" Сунчица Савовић рекла је да евентуалну стабилизацију цена не треба очекивати пре завршетка жетве у Русији и Украјини, које су највећи светски произвођачи, односно пре доспећа нових количина уља на светско тржиште.

Она је указала да, поред тога, треба имати у виду да је цена сирове нафте протекле седмице била на највишем нивоу у претходне три године.

"То донекле има утицаја и на раст цена јестивих уља. И цена палминог уља је у порасту", истакла је Савовић.

У великим трговинским ланцима у Србији цене јестивог сунцокретновог уља крећу се од 164,99 динара, колико кошта најјефтиније паковање под ознаком трговачке робне марке, па све до 224,99 динара, колико достиже цена познатих произвођача зејтина.

Према званичним информацијама о вредности потрошачке корпе, коју редовно објављује Министарство трговине, туризма и телекомуникација, литар уља је поскупео са 121,81 динар, колико је вредео у јануару 2020. на 176,76 динара, према последњим доступним подацима за јул 2021, што је повећање од 45 одсто.


Извор Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa