29. март 2022.29. мар 2022.

Pixabay
Рецепт дана:
Мекане крофне
Састојци:
-800 гр брашна
-2 јаја
-400 мл млекa
-50 гр свежег квасца
-1 касика пуна шећера
-1 кафена кашичица соли
-50 мл уља
-по жељи стругана корица једног лимуна
-шећер у праху за посути
-надав по зељи
-разне глазуре по жељи
Припрема:
Топло млеко, измрвљен квасац и шећер измутити. Додати остале састојке ( 50 мл уља, 2 цела јаја, со, брашно и лимунову корицу) и умесити тесто. Прекрити ванглу и нека стоји на топлом док не надође. Премесити и нека надолази поново.
На побрашњеној радној површини тесто развити на 1 цм дебљине. Из теста вадити крофне округлом модлом или чашом. Изрезано тесто за крофне ређати на побрашњену радну површину. Прекрити кухињском крпом и нека стоји 20-30 мин.
Шерпа у којој ће се пржити крофне треба да је широка и ниска (да би се крофне лакше окретале). Крофне при пржењу треба да пливају у уљу (никако да додирују дно). Уље не сме да је превише топло.
Мало науљити руке узимати тесто за крофне и спуштати у уље ону страну која је била горе. Пржити истовремено 4 крофне. Преклопити поклопцем и пржити док се добро крофна не надува, а потом скинути поклопац, окренути крофне на другу страну и пећи до краја.
Пржене крофне стављати на кухињски папир да се упије вишак масноће.
Крофне можете пунити чим хоћете, посути шећером у праху, разне глазуре по жељи.
Савет:
Уље за крофне не треба да је превише топло. Најбоље је проверити температуру тако што ћете у уље убацити мали комад теста. Идеално уље је ако око теста почињу да се стварају мали мехурићи. Уколико је тесто одмах потамнело, уље је превруће и тада га треба охладити, тако што га уклонимо са ватре и додамо мало хладног уља, или смањити температуру.
Сваки пут када спуштате крофне у уље, преклопите и пржите преклопљене крофне све док се добро не надувају, скинути поклопац, преокренути и пржити без поклопца. То чинимо да би се крофне добро надувале, постале шупље и добиле бели појас. Ако желите крофне које нису шупље развите тесто дебље од 1 цм.
-800 гр брашна
-2 јаја
-400 мл млекa
-50 гр свежег квасца
-1 касика пуна шећера
-1 кафена кашичица соли
-50 мл уља
-по жељи стругана корица једног лимуна
-шећер у праху за посути
-надав по зељи
-разне глазуре по жељи
Припрема:
Топло млеко, измрвљен квасац и шећер измутити. Додати остале састојке ( 50 мл уља, 2 цела јаја, со, брашно и лимунову корицу) и умесити тесто. Прекрити ванглу и нека стоји на топлом док не надође. Премесити и нека надолази поново.
На побрашњеној радној површини тесто развити на 1 цм дебљине. Из теста вадити крофне округлом модлом или чашом. Изрезано тесто за крофне ређати на побрашњену радну површину. Прекрити кухињском крпом и нека стоји 20-30 мин.
Шерпа у којој ће се пржити крофне треба да је широка и ниска (да би се крофне лакше окретале). Крофне при пржењу треба да пливају у уљу (никако да додирују дно). Уље не сме да је превише топло.
Мало науљити руке узимати тесто за крофне и спуштати у уље ону страну која је била горе. Пржити истовремено 4 крофне. Преклопити поклопцем и пржити док се добро крофна не надува, а потом скинути поклопац, окренути крофне на другу страну и пећи до краја.
Пржене крофне стављати на кухињски папир да се упије вишак масноће.
Крофне можете пунити чим хоћете, посути шећером у праху, разне глазуре по жељи.
Савет:
Уље за крофне не треба да је превише топло. Најбоље је проверити температуру тако што ћете у уље убацити мали комад теста. Идеално уље је ако око теста почињу да се стварају мали мехурићи. Уколико је тесто одмах потамнело, уље је превруће и тада га треба охладити, тако што га уклонимо са ватре и додамо мало хладног уља, или смањити температуру.
Сваки пут када спуштате крофне у уље, преклопите и пржите преклопљене крофне све док се добро не надувају, скинути поклопац, преокренути и пржити без поклопца. То чинимо да би се крофне добро надувале, постале шупље и добиле бели појас. Ако желите крофне које нису шупље развите тесто дебље од 1 цм.
Актуелно
Најновији број
31. јул 2025.