Инфо

21. април 2022.21. апр 2022.
Фото: Мачва Инфо

Фото: Мачва Инфо

Представници 14 локалних самоуправа правили планове како најбоље укључити грађане у процес доношења одлука на локалном нивоу

Како би локалне самоуправе значајно унапредиле област укључивања грађана о одлукама које се доносе на локалном ниво швајцарски програм “Одговорне локалне финансије и укључивање грађана“ организовао је радионицу на којој су учествовали представници 14 општина.

Током два дана интензивног рада и заједничких вежби укупно 24 представника локалних самоуправа имали су прилике да јасно дефинишу почетне кораке који се тичу унапређења учешћа грађана у различитим областима, а посебно су разматрани програми у делу одговорних локалних финансија.

На радионици су учествовали представници локалних самоуправа Ариље, Велико Градиште, Власотинце, Голубац, Лесковац, Љубовија, Нови Пазар, Ужице, Ћуприја, Топола, Рашка, Мали Зворник, Жабаљ и Зајечар.

„Учесници радионице радили су по групама, и имали неколико задатака који су им помогли да јасније идентификују које су то активности којим би што боље укључили грађане у процес доношења одлука. Неке од тих активности су тачно дефинисање носиоца активности, затим ко је одговоран за реализацију, али и који су извори финансирања.

Закључено је да је важно направити форму и садржину активности, опште и посебне циљеве, али и све то ускладити са мерама јавне политике. Како би смо цео процес учинили што транспарентнијим у наредном периоду имаћемо још две радионице на којима ће се још детаљније пролазити кроз читав процес укључивања грађана“, рекао је др. Бранислав Милић, стручњак на швајцарском програму „Одговорне локалне финансије и укључивање грађана“

Подсетимо, крајем марта Министарство за државну управу и локалну самоуправу, Влада Швајцарске, Стална конференција градова и општина (СКГО) и 15 општина у Србији потписали су заједнички Меморандум о разумевању којим се обавезују да ће у својим општинама унапредити процес укључивања грађана у процес доношења одлука на локалном нивоу.

Све оно што се заједнички договоре влада Швајцарске ће и финансирати у укупном износу од 750.000 швајацарских франака, а спроводити кроз програм „Одговорне локалне финансије и укључивање грађана“.

Све пројекте које ове локалне самоуправе и њихови грађани договоре Влада Швајцарске ће и делимично финансирати.

Извор: Мачва Инфо

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa