Инфо

8. јул 2022.8. јул 2022.
Брнабић: Резолуција ЕП јасна порука Србима на косову и Метохији

Брнабић: Резолуција ЕП јасна порука Србима на косову и Метохији

Премијерка Ана Брнабић оценила је данас да је резолуција о Србији, коју је недавно усвојио Европски парламент (ЕП), необавезујући документ али и "јасна порука пре свега Србима на Косову и Метохији".

Гостујући на телевизији Пинк, она је оценила да је поента усвајања таквих докумената "да се стално врши притисак на Србију".

"Резолуција ЕП је потпуно у складу са политиком која каже да Бриселски споразум постоји за Београд али не и за Приштину. На том споразуму стоји потпис Брисела, односно Кетрин Ештон (Цатхерине Асхтон). Како можете нешто да тражите од Београда а дуже од девет година не можете да обезбедите примену споразума који има 15 тачака", казала је премијерка.

Она је упитала Брисел и Приштину "где је Заједница српских општина" (ЗСО).

"Првих шест тачака Бриселског споразума се односи на ЗСО а преосталих девет је Београд већ испунио. Кад имате право да усвајате онакву резолуцију, да нам сваког дана причате о нашим обавезама које иначе нигде нису записане, онда питам где је ЗСО", рекла је премијерка.

Поновила је да се у званичном документу ЕУ за поглавље 35, "нигде не помиње" међусобно признање Србије и Косова већ да је Косово представљено звездицом у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 1244.

"Ту се помиње свеобухватна нормализација у складу са резолуцијом 1244, нигде се не помиње међусобно признање", казала је Брнабићева.

Поводом упада специјалне јединице косовске полиције у Штрпце, она је оценила да се тренд насиља над Србима на Косову и Метохији "само захуктава" и да "терор" над њима постаје "у сваком смислу све гори и страшнији".

"Ове године смо видели нове ствари које је Приштина урадила, укинула је право гласа Србима на Косову и Метохији, најпре на референдуму а потом и на изборима 3. априла. На то су ЕУ и Квинта реаговали само саопштењем и није било ништа а Приштина се потом пријавила чланство у Савету Европе, организацији која је чувар људских права", рекла је премијерка.

Додала је да је атентат на бившег премијера Јапана Шинза Абеа "тужна вест за Србију" јер је по њеним речима, много урадио на економском и политичком зближавању две земље.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa