Инфо

19. април 2023.19. апр 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

„Траг у времену“ у знаку тродеценијског јубилеја

У знаку јубилеја, три деценије Школе примењених уметности, а поводом Дана града, у галерији Библиотеке шабачке поставка „Траг у времену“ сведочи о изложбама у оквиру едиције „Култура ћирилице“. Сарадња образовне и установе културе која је обележила протеклу 21 годину протекла је у међусобној подршци и охрабривању, те је на свечаном отварању, у име тих и свих будућих година, директорка Школе Невенка Ђокић колективу и директорки Библиотеке Јелени Подгорац Јовановић уручила захвалницу.

Како је нагласила, oво је изложба о трајности, повезаности и постојаности. У питању је квалитетна плакатна уметност са занимљивим типографским решењима, те су плакати и порука и уметничко дело. Oни су сведочанство, артефакт, подсетник на бројне изложбе којима је неговано наше писмо, указивано на његову лепоту и посебност, обележавани јубилеји значајни за писану реч, уметност и културу, српску и светску.
Невенка Ђокић (Фото: Глас Подриња)

-Ова изложба је сведочење о тој дивној сарадњи и десетинама изложби. Овде је реч о континуитету излагачке делатности, односно стваралаштву и учењу које је темељ најтрајнијег знања, јер ми смо учили и учимо од Библиотеке, а надам се и други од нас. Изложба је доказ квалитетног и промишљеног уметничког стваралаштва ученика којим је величана и лепота нашег писаног језика, иконописа, калиграфског рукописа, иницијала, књиге, српског средњовековног орнамента, обележаване годишњице значајне за културу и писану реч, изложбе посвећене Лази Лазаревићу, Јеврему Обреновићу, Иви Андрићу, Толстоју, Његошу, Браниславу Нушићу, Бранку Миљковићу, Вуку Караџићу, Николи Тесли, 160. годишњици Библиотеке шабачке, шабачким мостовима, нашем граду. Неке од радова с тих изложби смо сачували и они су део поставке- истакла је Ђокићева.

Фото: Глас Подриња


Ученици и професори Школе примењених уметности у Шапцу, поштујући тематику, из године у годину успешно стварају крајње оригиналне поставке изведене на начин који одговара личном сензибилитету младих аутора.
Јеленa Подгорац Јовановић(Фото: Глас Подриња)

-Одлична синергија између Библиотеке шабачке и Школе примењених уметности у бројним активностима највише је видљива управо кроз изложбу „Култура ћирилице“ коју сви ишчекују и дефинитивно увек оставља траг у времену. Овог пута, ретроспектива претходних 20 година, изложби, на стотине и стотине експоната подсетићемо се плакатима које су забележили делиће изложбе, да привуку пажњу и да подсете колико благо чувамо у нашој школи- нагласила је Подгорац Јовановић.

(Фото: Глас Подриња)

Плакати су oсмишљени са циљем да информишу и сачувани у школској архиви, али и Завичајном одељењу Библиотеке шабачке. Отварању изложбе су присуствовали заменик градоначелника Блажа Кнежевић, члан Градског већа задужен за културу Мирољуб Мијушковић, представници образовних и установа културе. Заинтересовани суграђани поставку ће моћи да погледају до 3. маја.
(Фото: Глас Подриња)
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa