Инфо

11. јануар 2024.11. јан 2024.
Фото: Пиxабаy

Фото: Пиxабаy

Пет савета како да избегнете непотребне трошкове приликом коришћења апликација

Ако сте се некада пријавили за пробну верзију стриминг сервиса или фитнес апликације, онда вероватно знате да је период бесплатног коришћења ограничен, најчешће на седам до месец дана. До тада можда заборавите да сте се уопште пријавили или, још горе, у ситним словима не налазите упутство како да откажете. Ваш рачун ће у оба случаја по истеку бесплатног пробног периода бити задужен за износ редовне месечне претплате. Ако не приметите тај трошак у изводу банке, може се десити да месецима плаћате сервис који ни не користите.

Једно лоше искуство ипак не значи да треба сасвим дићи руке од бесплатног испробавања апликација. У дигиталној ери то је легитимна маркетиншка стратегија коју компаније користе да привуку потенцијалне купце, а вама може помоћи да у мноштву сервиса пронађете онај који вам највише одговора и вреди сваку пару. Да не спомињемо како за месец дана на новој стриминг платформи можете одгледати и неколико сезона хваљене серије која се нигде другде не емитује.

Ево пет савета који ће вам помоћи да бесплатан период стварно буде бесплатан.

Читајте ситна слова

Пре него што се региструјете и унесете број картице, нека вас не мрзи да до краја ишчитате ситна слова у условима коришћења. Неки пробни периоди трају недељу дана, други месец дана, па чак и више. Упознајте се са смерницама за отказивање услуге коју испробавате. Неке захтевају да откажете неколико дана пре завршетка пробног периода да бисте избегли трошкове. Познавање ових детаља може вас спасити неочекиваних трошкова.

Подесите подсетник

Један од најједноставнијих начина да спречите аутоматско наплаћивање претплате је да себи поставите подсетник пре истека пробног периода. Користите календар свог паметног телефона или апликацију за управљање задацима да бисте направили подсетник. Тако ћете имати довољно времена да одлучите да ли настављате претплату или је отказујете.

Откажите раније

Неке бесплатне пробне верзије вам омогућавају да откажете одмах након регистрације, а да и даље уживате у пробном периоду. Ако нисте сигурни да ли ћете користити апликацију, размислите о отказивању чим започнете бесплатно тестирање. И даље ћете имати приступ садржајима до краја пробног периода, али нећете ризиковати да касније заборавите да откажете. У сваком случају, не чекајте последњи тренутак за отказивање, јер може доћи до непредвиђених околности. Десиће се да интернет закаже или је процедура захтевна па ћете прекорачити рок и непотребно „загазити“ у нови обрачунски период.

Пет савета како да избегнете непотребне трошкове приликом коришћења апликација


Користите припејд картице

За ову сврху, али и уопште за плаћања на интернету када нисте сигурни у поузданост трговца, добро је имати припејддебитну картицу која се по потреби допуњава. На овај начин ћете избећи везивање пробног периода за своју примарну дебитну или кредитну картицу, а компаније неће моћи да вам наплате претплату по завршетку пробног периода уколико на картици нема новца. Такође, никада немојте везивати картице за налоге (Гоогле, Фацебоок, Нетфлиx, Амазон…), јер тако постаје доступна свим корисницима налога. Најчешће се дешава да деца, док играју игрице преко уређаја са улогованим налозима, кликну на погрешну опцију и вашим правим новцем купе виртуелну робу унутар игрице.

Контактирајте корисничку подршку

Има компанија које се намерно служе некоректним праксама како би отежале отказивање претплате и себи осигурале даљу аутоматску наплату. Може вам се десити да потрошите силно време истражујући опције и да ипак на крају не успете да откажете претплату. Зато се потрудите да документујте своје напоре за отказивање: пошаљите мејл или четујте с корисничком подршком и обавезно правите снимке екрана и гласовних позива. Евиденција о вашој намери да откажете претплату може вам бити од велике користи уколико дође до неспоразума.

Више информација о безбедном плаћању на интернету пронађите набесплатној едукативној платформи ЕрстеЗнали.рс.
Izvor: Beta

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa