Инфо

12. фебруар 2024.12. феб 2024.
СПЦ

СПЦ

Данас су Света Три Јерарха

СПЦ и верници данас празнују успомену на Света Три Јерарха: Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог. Сваки од ових светитеља има засебно свој дан празновања, а овај заједнички празник установљен је у XI веку за време цара Алексија Комнена.

Једном је настала однекуда расправа у народу око тога ко је од ове тројице највећи. Једни су уздизали Василија због његове чистоте и храбрости, други Григорија због његове недостижне дубине и висине ума у богословљу, трећи Златоустог због његове чудесне красноречивости и јасноће излагања вере. И тако, једни се назваше василијани, други григоријани, а трећи јованити. Но, промислом Божјим овај спор би решен на корист Цркве и на још већу славу тројице светитеља.

Епископу евхаитском Јовану (14. јуна) јавили су се у сну сваки од ова три светитеља, у великој слави и сва три заједно. Рекли су му: "Ми смо једно у Бога, као што видиш, и ништа нема у нама противречно… нити има међу нама првог ни другог". Још су га посаветовали да им он напише једну заједничку службу и да им одреди један заједнички дан празника.

Због овог виђења, спор се решио тако што је одређен 30. јануар (по старом календару) као заједнички празник за сва три ова јерарха. Овај празник грчки народ сматра не само црквеним него и својим највећим националним и школским празником.
ГП

Најновији број

25. јул 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa