Инфо

17. март 2024.17. мар 2024.
Фото: Бета/Арменија Зајми Бесевиц

Фото: Бета/Арменија Зајми Бесевиц

Навршава се 20 година од 'Мартовског погрома' над Србима на КиМ

Данас се навршава 20 година од нереда на Косову и Метохији, познатих под називом "Мартовски погром", током којих су Албанци, најпре у Косовској Митровици, а затим и у другим деловима Косова и Метохије, убили најмање осморо и протерали више од 4.000 Срба, и уништили или оскрнавили више од 35 цркава и манастира.

Повод за нападе била је несрећа у којој су се три дечака албанске националности утопила у реци Ибар у селу Чабра у Ибарском Колашину, за шта су Албанци оптужили Србе.

Тог дана, 17. марта 2004. године етнички је очишћено шест градова и девет села, а домове је напустило више од 4.000 Срба.

По подацима из званичног извештаја мисије УНМИК из априла 2004. године, у нередима је убијено 19 особа - осморо Срба као и 11 Албанаца који су погинули у сукобима са припадницима међународних снага, док новији незванични подаци говоре да је страдало 15 Албанаца и 12 Срба.

Повређено је више од 1.000 људи, међу њима и десетине припадника међународних снага.

Запаљено је или тешко оштећено око 1.000 кућа у власништву Срба, десет школа у већински српским срединама, као и домови здравља, поште и друге институције државе Србије.

За 48 сати запаљени су Богородица Љевишка, Призренска Богословија и Храм Светог Ђорђа, црква Христа Спаса и конак манастира Светих Архангела код Призрена, миниран је манастир Светих Козме и Дамјана у Зочишту, као и манастир Девич надомак Србице.

У јужном делу Косовске Митровице запаљена је црква Светог Саве, у Приштини је запаљена црква Светог Николе, а у Подујеву је поломљен крст са куполе цркве Светог Андреја Прозваног.

За два дана оскнављено је или потпуно уништено 35 цркава и манастира, а нестало је или оштећено више од 10.000 вредних фресака, икона, путира и много других црквених реликвија.

Срби су протерани из Косова Поља, Обилића, Племетине, Липљана, Урошевца, Ђаковице, Гњилана а по други пут из својих домова морали су да беже и Срби из Белог Поља код Пећи, где су поново запаљене све повратничке куће.

Организатори напада на Србе нису кажњени, а појединци који су учествовали у прогону, осуђени су на минималне затворске казне.
Izvor: Beta

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa