Инфо

24. септембар 2018.24. сеп 2018.
Мартиновић (НСЗ): Проблем незапослености у Србији то што људи немају потребне вештине и способности

Мартиновић (НСЗ): Проблем незапослености у Србији то што људи немају потребне вештине и способности

(Бета) - Директор Националне службе за запошљавање (НСЗ) Зоран Мартиновић оценио је данас да се Србија суочава са проблемом незапослености, јер велики број људи нема потребне квалификације, вештине и способности које послодавци траже.

Он је на конференцији Центра јавних служби за запошљавање земаља Југоисточне Европе у Београду рекао да ће једна од тема тог скупа бити унапређење програма обука и образовања незапослених особа.

"Већ годинама се у области високог образовања траже инжењери информационо-комуникационих технологија, инжењери електронике, електротехнике, грађевинарства, машинства, професори математике, физике, енглеског и немачког језика и фармацеути", казао је Мартиновић.

Он је додао да се траже и радници за професије нижег образовања за које су потребне вештине, у областима грађевинарства, туризма, угоститељства.

Он је у обраћању на отварању конференције рекао да је стопа незапослености у Србији 11,9 одсто, што је за 2,9 одсто мање у односу на први квартал ове године.

Градоначелник Зоран Радојичић изјавио је да Београд има мање од 80.000 незапослених. "У 2017. години је град Беград издвојио 12 милона запослено је 140 људи који су били теже запосливи. Ове године се планира да се издвоји више средстава, да то буде око 15 милиона, и планира се да око 170 људи на тај начин добију посао", рекао је Радојичић новинарима.

НСЗ организује 24. септембра и 25. септембра конференцију Центра јавних служби за запошљавање земаља Југоисточне Европе коју чини 10 земаља, међу којима је и Турска.

Конференција се одржава у Београду, а данас ће се говорити о обукама и стручном оспособљавању, док ће се сутра, 25. септембра разговарати о унапређењу рада са послодавцима.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa