22. јун 2025.22. јун 2025.

ПУЊЕНЕ ПАПРИКЕ – Идеалан недељни ручак у летњим месецима
Како нам летњи месеци доносе обиље свежег поврћа, сада је право време да искористимо паприке у пуном сјају. Пуњене паприке, иако традиционално јело, представљају савршен избор и за летњи недељни ручак – лагане, сочне и пуне укуса, а притом се могу послужити и топле и млаке, па чак и хладне уз чашу јогурта или киселог млека.
Састојци (за 4–6 особа):
10 средњих паприка (најбоље зелене или жуте, танке коре)
500 г млевеног меса (свињско или мешано)
1 већа главица црног лука
100 г пиринча
2 чена белог лука
1 јаје
1 кашичица алеве паприке
Со, бибер, першун по укусу
2 кашике уља
500 мл парадајз сока
1 кашика брашна
1 лист ловора (опционо)
Припрема:
У већој чинији помешајте млевено месо, ситно сецкани црни и бели лук, опрани пиринач, јаје, зачине и сецкани першун. Добро измешајте да се састојци сједине.
Паприкама уклоните поклопце и семенке, па их напуните припремљеном смесом. Немојте пуњене паприке затварати – оставите мало празног простора јер ће се пиринач током кувања проширити.
У шерпи на мало уља пропржите кашику брашна и алеву паприку, затим налијте парадајз сок и кратко прокувајте. Додајте мало воде (око 300 мл), по укусу соли и ловоров лист.
У сос сложите пуњене паприке тако да стоје усправно. Поклопите и кувајте на лаганој ватри 60–75 минута, док паприке не омекшају, а пиринач буде потпуно куван.
Ако желите гушћи сос, на крају кувања можете додати још мало брашна размученог у води.
Савет : Пуњене паприке су још укусније ако одстоје неколико сати. Послужите их уз кромпир пире, павлаку или парче свежег хлеба.
Сезона паприка је у пуном јеку – искористите је за овај класични породични оброк који прија и у топлим данима. Пријатно!
Састојци (за 4–6 особа):
10 средњих паприка (најбоље зелене или жуте, танке коре)
500 г млевеног меса (свињско или мешано)
1 већа главица црног лука
100 г пиринча
2 чена белог лука
1 јаје
1 кашичица алеве паприке
Со, бибер, першун по укусу
2 кашике уља
500 мл парадајз сока
1 кашика брашна
1 лист ловора (опционо)
Припрема:
У већој чинији помешајте млевено месо, ситно сецкани црни и бели лук, опрани пиринач, јаје, зачине и сецкани першун. Добро измешајте да се састојци сједине.
Паприкама уклоните поклопце и семенке, па их напуните припремљеном смесом. Немојте пуњене паприке затварати – оставите мало празног простора јер ће се пиринач током кувања проширити.
У шерпи на мало уља пропржите кашику брашна и алеву паприку, затим налијте парадајз сок и кратко прокувајте. Додајте мало воде (око 300 мл), по укусу соли и ловоров лист.
У сос сложите пуњене паприке тако да стоје усправно. Поклопите и кувајте на лаганој ватри 60–75 минута, док паприке не омекшају, а пиринач буде потпуно куван.
Ако желите гушћи сос, на крају кувања можете додати још мало брашна размученог у води.
Савет : Пуњене паприке су још укусније ако одстоје неколико сати. Послужите их уз кромпир пире, павлаку или парче свежег хлеба.
Сезона паприка је у пуном јеку – искористите је за овај класични породични оброк који прија и у топлим данима. Пријатно!
Аутор: Редакција Гласа Подриња
Актуелно
Најновији број
19. јун 2025.