Инфо

22. јун 2025.22. јун 2025.
ПУЊЕНЕ ПАПРИКЕ – Идеалан недељни ручак у летњим месецима

ПУЊЕНЕ ПАПРИКЕ – Идеалан недељни ручак у летњим месецима

Како нам летњи месеци доносе обиље свежег поврћа, сада је право време да искористимо паприке у пуном сјају. Пуњене паприке, иако традиционално јело, представљају савршен избор и за летњи недељни ручак – лагане, сочне и пуне укуса, а притом се могу послужити и топле и млаке, па чак и хладне уз чашу јогурта или киселог млека.

Састојци (за 4–6 особа):

10 средњих паприка (најбоље зелене или жуте, танке коре)

500 г млевеног меса (свињско или мешано)

1 већа главица црног лука

100 г пиринча

2 чена белог лука

1 јаје

1 кашичица алеве паприке

Со, бибер, першун по укусу

2 кашике уља

500 мл парадајз сока

1 кашика брашна

1 лист ловора (опционо)

Припрема:

У већој чинији помешајте млевено месо, ситно сецкани црни и бели лук, опрани пиринач, јаје, зачине и сецкани першун. Добро измешајте да се састојци сједине.

Паприкама уклоните поклопце и семенке, па их напуните припремљеном смесом. Немојте пуњене паприке затварати – оставите мало празног простора јер ће се пиринач током кувања проширити.

У шерпи на мало уља пропржите кашику брашна и алеву паприку, затим налијте парадајз сок и кратко прокувајте. Додајте мало воде (око 300 мл), по укусу соли и ловоров лист.

У сос сложите пуњене паприке тако да стоје усправно. Поклопите и кувајте на лаганој ватри 60–75 минута, док паприке не омекшају, а пиринач буде потпуно куван.

Ако желите гушћи сос, на крају кувања можете додати још мало брашна размученог у води.

Савет : Пуњене паприке су још укусније ако одстоје неколико сати. Послужите их уз кромпир пире, павлаку или парче свежег хлеба.

Сезона паприка је у пуном јеку – искористите је за овај класични породични оброк који прија и у топлим данима. Пријатно!

Аутор: Редакција Гласа Подриња

Најновији број

19. јун 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa