12. октобар 2025.12. окт 2025.

Предлог за недељни ручак
Ћуфте у сосу од печурака
Јело које ће мирисом и укусом подсетити на недеље код баке, али са додатком модерног шмека у виду кремастог соса од шампињона. Идеално уз пире кромпир, пиринач или домаћу паленту.
Састојци:
За ћуфте:
500 г мешаног млевеног меса (јунетина и свињетина)
1 главица црног лука
2 чена белог лука
1 јаје
3 кашике презли
со, бибер, суви зачин, сецкани першун
За сос од печурака:
300 г шампињона (или мешавине јесењих печурака)
1 главица црног лука
2 чена белог лука
1 кашика брашна
150 мл павлаке за кување (или киселе павлаке)
1 дцл млека или бујона
1 кашика путера или уља
со, бибер, свеже рендани мускатни орашчић (по жељи)
Припрема:
1. Припрема ћуфти:
У чинији измешајте млевено месо, ситно сецкани црни и бели лук, јаје, презле, со, бибер, першун.
Обликујте мање ћуфте и кратко их испржите на уљу да добију златну боју (не морају бити до краја печене, довршиће се у сосу).
2. Сос од печурака:
На путеру или уљу продинстајте ситно сецкани лук и бели лук.
Додајте сечене печурке и пржите док не испусте воду и благо порумене.
Додајте кашику брашна, кратко пропржите, па постепено додајте млеко и павлаку. Добро промешајте да се не направе грудвице.
Додајте со, бибер и мало мускатног орашчића.
3. Спој и завршетак:
У сос убаците претходно пржене ћуфте и крчкајте 10–15 минута на тихој ватри, док се укуси не сједине и ћуфте омекшају.
По жељи, пред крај додајте кашику ренданог пармезана за пунији укус.
Предлог за сервирање:
Служити уз:
кромпир пире или паленту,
сезонску салату (нпр. кисели купус, цвекла, зелена салата),
и парче домаћег хлеба.
Састојци:
За ћуфте:
500 г мешаног млевеног меса (јунетина и свињетина)
1 главица црног лука
2 чена белог лука
1 јаје
3 кашике презли
со, бибер, суви зачин, сецкани першун
За сос од печурака:
300 г шампињона (или мешавине јесењих печурака)
1 главица црног лука
2 чена белог лука
1 кашика брашна
150 мл павлаке за кување (или киселе павлаке)
1 дцл млека или бујона
1 кашика путера или уља
со, бибер, свеже рендани мускатни орашчић (по жељи)
Припрема:
1. Припрема ћуфти:
У чинији измешајте млевено месо, ситно сецкани црни и бели лук, јаје, презле, со, бибер, першун.
Обликујте мање ћуфте и кратко их испржите на уљу да добију златну боју (не морају бити до краја печене, довршиће се у сосу).
2. Сос од печурака:
На путеру или уљу продинстајте ситно сецкани лук и бели лук.
Додајте сечене печурке и пржите док не испусте воду и благо порумене.
Додајте кашику брашна, кратко пропржите, па постепено додајте млеко и павлаку. Добро промешајте да се не направе грудвице.
Додајте со, бибер и мало мускатног орашчића.
3. Спој и завршетак:
У сос убаците претходно пржене ћуфте и крчкајте 10–15 минута на тихој ватри, док се укуси не сједине и ћуфте омекшају.
По жељи, пред крај додајте кашику ренданог пармезана за пунији укус.
Предлог за сервирање:
Служити уз:
кромпир пире или паленту,
сезонску салату (нпр. кисели купус, цвекла, зелена салата),
и парче домаћег хлеба.
Глас Подриња
Актуелно
Најновији број
9. октобар 2025.