Инфо

12. октобар 2025.12. окт 2025.
Ћуфте у сосу од печурака
Предлог за недељни ручак

Ћуфте у сосу од печурака

Јело које ће мирисом и укусом подсетити на недеље код баке, али са додатком модерног шмека у виду кремастог соса од шампињона. Идеално уз пире кромпир, пиринач или домаћу паленту.

Састојци:

За ћуфте:

500 г мешаног млевеног меса (јунетина и свињетина)

1 главица црног лука

2 чена белог лука

1 јаје

3 кашике презли

со, бибер, суви зачин, сецкани першун

За сос од печурака:


300 г шампињона (или мешавине јесењих печурака)

1 главица црног лука

2 чена белог лука

1 кашика брашна

150 мл павлаке за кување (или киселе павлаке)

1 дцл млека или бујона

1 кашика путера или уља

со, бибер, свеже рендани мускатни орашчић (по жељи)

Припрема:
1. Припрема ћуфти:

У чинији измешајте млевено месо, ситно сецкани црни и бели лук, јаје, презле, со, бибер, першун.

Обликујте мање ћуфте и кратко их испржите на уљу да добију златну боју (не морају бити до краја печене, довршиће се у сосу).

2. Сос од печурака:

На путеру или уљу продинстајте ситно сецкани лук и бели лук.

Додајте сечене печурке и пржите док не испусте воду и благо порумене.

Додајте кашику брашна, кратко пропржите, па постепено додајте млеко и павлаку. Добро промешајте да се не направе грудвице.

Додајте со, бибер и мало мускатног орашчића.

3. Спој и завршетак:

У сос убаците претходно пржене ћуфте и крчкајте 10–15 минута на тихој ватри, док се укуси не сједине и ћуфте омекшају.

По жељи, пред крај додајте кашику ренданог пармезана за пунији укус.

Предлог за сервирање:

Служити уз:

кромпир пире или паленту,

сезонску салату (нпр. кисели купус, цвекла, зелена салата),

и парче домаћег хлеба.
Глас Подриња

Најновији број

9. октобар 2025.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa