Инфо

22. новембар 2018.22. нов 2018.
Наставља се суђење за убиство Ћурувије

Наставља се суђење за убиство Ћурувије

У Специјалном суду у Београду данас би требало да буде настављено суђење за убиство власника листова "Европљанин" и "Дневни телеграф", новинара Славка Ћурувије, 11. априла 1999. године.
Суђење бившим припадницима Државне безбедности за убиство Ћурувије приведено је крају након три и по године од почетка поступка, а више од 18 година од злочина.
Судско веће, којим председава судија Снежана Јовановић, позвало је тужилаштво и одбрану на претходном главном претресу да се припреме за изношење завршних речи, чим се реше нека питања, што би могло да се деси брзо у наставку суђења.
Веће је, у ранијем делу поступка, одбацило низ предлога за допуну доказног поступка, али и прихватило предлог одбране да се из предмета издвоји записник са сведочењем инспектора Драгана Кецмана током истраге. На ту одлуку тужилаштво има право жалбе Апелационом суду, који је до сад у оваквим случајевима поступао у кратком року.
Први би завршну реч, према правилима, изнео заменик тужиоца за организовани криминал Миленко Мандић, који заступа оптужницу.
У оптужници се наводи да је Ћурувија убијен на Ускрс 11. априла 1999. година из ниских побуда по налогу н.н. лица из највиших структура власти са циљем да се ограничи слобода медија и сачува моћ јер је Ћурувија, као власник и уредник Дневног телеграфа и листа Европљанин, јавно критиковао власт.
Првооптужени је некадашњи начелник Службе државне безбедности Радомир Марковић, који је на издржавању максималне казне изречене за атентат на Вука Драшковића и убиство четири члана његове странке на Ибарској магистрали.
Осуђен је и у случајевима Будва, поновни атентат на Драшковића, као и убиство некадашњег председника Председништва Србије Ивана Стамболића.
На оптужници је и некадашњи начелник београдског центра ДБ Милан Радоњић и њени бивши припадници Ратко Ромић и Мирослав Курак, којем се суди у одсуству јер је у бекству. Ромић и Курак, који је по неким информацијама, пре више година отишао у Африку, терете се као непосредни извршиоци.
Оптужени су, износећи одбрану на почетку суђења, негирали да су криви.
Велики део оптужнице говори о економском уништавању Ћурувије и забрани његових листова по тадашњем закону о информисању, у периоду који претходи убиству.
Одбрана је предложила да се као сведок саслуша тадашњи министар информисања Александар Вучић, садашњи председник државе, али је веће то одбило.
Бета

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa