Инфо

28. новембар 2018.28. нов 2018.
Мали: Буџет за 2019. је уравнотежен, веће плате и пензија али и инвестиције

Мали: Буџет за 2019. је уравнотежен, веће плате и пензија али и инвестиције

БЕОГРАД, 28. новембра 2018. (Бета) - Министар финансија Србије Синиша Мали је данас изјавио да је предложени државни буџет за 2019. уравнотежен јер су планиране веће плате у јавном сектору и пензије, што ће побољшати животни стандард градјана, али ће бити веће и јавне инвестиције што ће допринети привредном расту и већој запослености.

Мали је у Скупштини Србије, образалажући предлог буџета за идућу годину, рекао да ће сетом пратећих финансијских закона бити обезбедјено пореско растерећење и јачање конкурентности и атрактивности домаће привреде.

Навео је да је планирано да приходи буџета износе 1.246,2 милијарде динара, а расходи 1.269,1 милијарду, тако да ће дефицит бити 22,9 милијарди, што је 0,4 одсто очекиваног бруто домаћег производа (БДП).

Буџет је пројектован на основу процене да ће раст БДП-а догодине бити 3,5 одсто, а да ће инфлација износити 2,3 одсто.

"Фискалном консолидацијом је обезбедјено да се и даље смањује удео јавног дуга у БДП-у, са садашњих 56,6 одсто на испод 50 одсто у наредној години", истакао је Мали.

Како је додао, повећање плата у јавном сектору од 1. јанура идуће године биће од седам до 12 одсто, тако да ће укупан фонд за плате на свим нивоима власти догодине за 33 милијарде бити већи него ове године, док ће за пензије издвајања из буџета и ПИО фонда бити већа за 35 милијарди динара.

"Издвајања за капиталне инвестиције и републичког буџета и буџета локалних самоуправа догодине ће износити 220 милијарди динара, то је 30 одсто више него ове године", рекао је Мали и истакао да ће се тај новца користити за изградњу путне и железничке инфраструктуре, као и за улагања у технолошке паркове и здравствене установе", казао је Мали.

Министар је рекао да ће пореско оптерећење зарада на терет послодаваца бити смањено са 63 на 62 одсто, због чега ће буџетски приходи бити мањи за 12 милијарди динара.

"Новим законом о накнадама биће обједињене и смањене накнаде које плаћају привредници, што ће гарантовати предвидовост тих издатака", казао је Мали.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa