Инфо

31. децембар 2018.31. дец 2018.

Изменама правилника о ПДВ-у од сутра до лакшег пословања

У Србији од сутра ступају на снагу измене правилника из области опорезивања потрошње - ПДВ-а, који омогућавају лакше пословање и смањују трошкове привредних субјеката, подсетило је данас Министарство финансија.
Како је објашњено, биће успостављена електронска комуникација између Пореске управе (ПУ) и лица која подносе захтеве за остваривање пореских ослобођења на основу уговора о донацији, кредиту, зајму и других међународних уговора.
Обезбеђено је и да се подношење захтева и друге документације обавља преко портала ПУ, као и да та служба доставља потврде о пореским ослобођењима у електронском облику.
У саопштењу се наводи да ће се на тај начин олакшати пословање и смањити трошкови обвезника ПДВ-а и других подносиоца захтева за остваривање пореских ослобођења, као и ПУ.
Новим прописима је предвиђено укидање обавезе за обвезнике да ПУ уз пореску пријаву доставе и преглед потврда о оствареним пореским ослобођењима, у папирном облику.
Омогућава се и коришћење пореског кредита за измирење пореске обавезе за било које пореске периоде, а не само за наредне.
Према Закону о ПДВ, обвезник ПДВ код којег је за одређени порески период износ претходног пореза већи од износа обрачунатог ПДВ, има право да за тај износ захтева повраћај ПДВ или да тај износ користи као порески кредит.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa