Инфо

20. јануар 2019.20. јан 2019.
Агенција за заштиту животне средине: Ваздух у Београду добар до умерено загађен

Агенција за заштиту животне средине: Ваздух у Београду добар до умерено загађен

БЕОГРАД, 20. јануара 2019. (Бета) - Директор Агенције за заштиту животне средине Филип Радовић изјавио је данас да је ваздух у Београду добар до умерено загађен и да се не може поредити са оним у Пекингу.
Он је за РТС рекао да зими долази до већих прекорачења загађујућих материја у односу на граничне вредности, али да се квалитет ваздуха оцењује на годишњем нивоу тако да се не може рећи да је ваздух у Србији сличан оном у Пекингу.

"Увек у Србији током зиме имамо много индивидуалних ложишта и старих аутомобила. Тамо где је велика популација долази до прекорачења граничних вредности што свакако није добро", рекао је Радовић.

На загадјеност ваздуха утиче и географски положај појединих места, као што су Косјерић и Ужице, који се налазе у котлинама.

Према његовим речима, квалитет ваздуха у Србији је сличан као у земљама у региону – бољи смо од БиХ, а лошији од Мадјарске.

Најчистији ваздух удишу грађани у Скандинавији, где се улаже много више новца у заштиту животне средине.

Радовић истиче да се ради на смањењу аерозагадјења и додаје да то није процес који се може урадити преко ноћи, те да је неопходно направити системске мере.

Према његовим речима, Бор би био најкритичнији, али инвестицијом од 200 милиона евра у нову топионицу, он се више не налази на листи загађених градова.

Такодје, ЕПС спроводи пројекте од неколико стотина милиона евра који се тичу смањења аерозагађења.

"Наше ресорно министарство има програм пошумљавања и наредне године уложиће у мењање котларница у локалним самоуправама широм Србије", навео је Радовић.

Како је додао, Министарство енергетике ће наредне године почети с фондом за енергетску ефикасност, јер наши објекти троше више енергије и самим тим проузрокују више аерозагађења, а прва препорука УН је да се смањи зависност од фосилних горива.

Аерозагађење је глобални проблем – девет од десет људи на Земљи има проблем са загађеним ваздухом, изнео је Радовић процене Светске здравствене организације.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa